Oči su vam otečene i upaljene: Ove obloge će vam pomoći

Z. O. J.

22. 04. 2020. u 19:50

Zagovornici tradicionalne medicine ističu brojna lekovita svojstva peršuna u otklanjanju različitih tegoba

Очи су вам отечене и упаљене: Ове облоге ће вам помоћи

Depositphotos

Bez peršuna ukus mnogih jela je nezamisliv, ali zagovornici tradicionalne medicine ističu i brojna lekovita svojstva ovog začina u otklanjanju različitih tegoba, nudeći i recepte. Što je najvažnije, kod peršuna je lekovito sve - koren, list i seme.

- Za podsticanje mokrenja, u slučaju kada je otežano, treba izmešati koren, list i seme, pa sve sitno iseckati. Potrebno je pet kašika. Mešavina se potom kuva pet minuta u 500 ml vode, zatim odstoji 20 minuta, pa procedi. Pije se po šoljica, triput dnevno. Ovaj čaj istovremeno je delotvoran kod otečenosti nogu.

- Kada su oči otečene i upaljene, dve kašike sitno iseckanog peršunovog lista treba kuvati u 300 ml vode, dva do tri minuta, zatim sadržaj ohladiti i procediti kroz sterilnu krpu ili gazu. Dobijenim čajem više puta u toku dana ispiraju se oči, a uveče se stavljaju obloge da stoje duže vreme.

Obloge se pripremaju tako što se šest grančica peršunovog lišća, pažljivo opranih, stavi na kapke i oči se povežu gazom. Oblog se skida tek ujutru, u zamračenoj prostoriji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije