Do publike preko mreža: Prezentacije muzeja iz Pomoravlja na “klik”

Z. Gligorijević

02. 04. 2020. u 10:26

Prirodnjački centar "Svilajnac", muzeji Jagodine, Ćuprije, Paraćina nalaze načine da stignu do publike koja mora da ostane kod kuće, u čemu koriste savremene tehnologije

До публике преко мрежа: Презентације музеја из Поморавља на “клик”

Prirodnjački centar / Foto SO Svilajnac

Kustosi Prirodnjačkog centra Srbije "Svilajnac" utorkom, četvrtkom i subotom na zanimljiv i edukativan način u video-porukama zainteresovane vode kroz svet prirode i njenog nasleđa.


- Svi "onlajn" posetioci uživaće u redizajniranim i dopunjenim izložbama i novim eksponatima. Izložbu "Životinje Afrike" obogatili smo za četiri eksponata. To su afrički bivo, sabljasta antilopa i replike nilskog konja i belog nosoroga. Ono što je posebno interesantno je da su kao deo izložbe "Svet dinosaurusa" postavljene dve replike lobanja spinosaurusa i karharodontosaurusa sa originalnim umetkom gornje i donje vilice - navodi direktorka Prirodnjačkog centra Srbije Jasminka Luković Jagličić i poziva sve ljubitelje nauke, zabave i kulture da na ovaj način podrže akciju "Ostani kod kuće".


Naša sagovornica dodaje da su izložbu "Geološki vremeplov" obogatili eksponatima koje čine originalni fosili iz perioda arhaika, proterozoika i paleozoika, kao i originalnim fosilima amonita iz perioda mezozoika. Ova ustanova nastojaće da svoje izložbe dopunjuje originalnim eksponatima kako bi što vernije prikazala periode kroz koje je prošla planeta Zemlja, a nabavljanjem novih eksponata za izložbu "Životinje Afrike", da što vernije prikaže egzotičnost ovog kontinenta i vrsta koje u njemu žive.


Zavičajni muzeji iz Jagodine, Ćuprije i Paraćina pripremili su prezentacije o eksponatima, ličnostima, umetnicima...


- Pored serije o osnivaču muzeja u Ćupriji Igoru Parfjonovu, pripremili smo i seriju o zbirkama muzeja, o istorijatu Ćuprije i značajnim izložbama koje smo realizovali. Neke će da prate i snimci sa "Jutjuba" - kaže direktor muzeja "Horeum Margi Ravno" u Ćupriji Novak Novaković.


Zavičajni muzej u Jagodini na fejsbuk-stranici objavljuje fotografije muzejskih eksponata uz bliže objašnjenje svakog predmeta. Zavičajni muzej u Paraćinu predstavio je prvog sreskog lekara Josifa Holeca, prvu apoteku koja je počela da radi 11. avgusta 1874. godine, i mali serijal o znamenitim ličnostima grada, poput narodnog heroja Momčila Popovića Ozrena.


STEPSKI BIZON


Najzanimljiviji eksponat Zavičajnog muzeja u Jagodini svakako je lobanja stepskog bizona, čij su fosilni ostaci veoma česti u aluvijalnim naslagama u Srbiji. Reč je o veoma krupnoj životinji, visine preko dva metra, s rasponom rogova većim od jednog metra. Izumro je krajem poslednjeg ledenog doba.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije