OD STALNOG DOPISNIKA: PARIZ

VIRUS korona zaustavio je i 15. filmski festival "Evropa oko Evrope", koji je u sredu započeo u francuskoj prestonici. Ovaj događaj, čiji je umetnički direktor i osnivač naša Irena Bilić, i koji se utvrdio kao nezaobilazni susret na mapi pariskih festivala, trebalo je da traje do kraja marta, ali je sanitarna situacija u zemlji takva da je posle samo dve projekcije sve moralo da stane.

- Nažalost, zavisimo od rada bioskopa. A imajući u vidu da su od subote sva okupljanja s više od 100 ljudi u zemlji zabranjena, nismo imali izbora. Srećom, sve smo, sa istim protagonistima, filmovima, programom i partnerima već uspeli da odložimo za novembar - istakla je Bilićeva, producent festivala.

Okosnica ovogodišnjeg programa su selekcija autorskog filma mladih stvaralaca iz 27 evropskih zemalja, retrospektiva filmova Petera Handkea, predstavljanje malo poznatih ostvarenja iz Novog italijanskog talasa i odabir srpskog "ženskog filma". Sve to će, međutim, morati da sačeka jesen.

Festival je otvoren portugalsko-brazilskim filmom "Pesma šume", Žoaa Savavize i Rene Nader Mesore. Bilo je prisutno oko stotinak ljudi. Protagonisti filma, naturščici, poslali su organizatoru dirljivo pismo s apelom svetskoj javnosti da se očuvaju brazilske šume i njeni ugroženi stanovnici.

U subotu je na programu bila još samo jedna projekcija, a od nedelje se silom prilika spušta zavesa.

Festival je od prošle godine koncentrisan oko autorskog evropskog filma, od kojih je trebalo da mnogi sledećih dana dožive evropske i francuske premijere.

Rediteljka Andrijana Stojković, koja je do sada dva puta nagrađena na festivalu, napravila je i izbor tzv. ženskog srpskog filma u koji su ušla ostvarenja Vanje Kovačević, Senke Domanović, Ivane Todorović i Tanje Brzaković.

Poseban deo programa bio je posvećen i nobelovcu Peteru Handkeu, s njegovim filmovima "Levoruka žena" i "Odsustvo", kao i filmom "Melanholični igrač" Petera Hama o Handkeu i intervjuom Nede Valčić Lazović.

Irena Bilić je uspela da isposluje odlaganje festivala koji se održava čak u pet pariskih bioskopa, kao i u pet kulturnih centara, sa tri takmičarska programa.