UPRKOS progonu srpskog jezika i pisma, priznavanju nezavisnosti KiM kao i ataku na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, Društvo članova Matice srpske u Podgorici uspelo je da opstane već deceniju i da za to vreme priredi više od 500 manifestacija u slavu srpskog jezika i ćirilice. Deo izdavačke delatnosti predstavljen je preksinoć u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Posle reči dobrodošlice prof. dr Dragana Stanića, predsednika Matice srpske u Novom Sadu, o aktivnostima i teškoćama na koje nailazi Matičino društvo u Crnoj Gori, govorila je predsednica prof. dr Jelica Stojanović.

- Mada se i u ovim najtežim godinama u Crnoj Gori gotovo 50 odsto stanovništva opredelilo da govori srpskim jezikom, njima su oduzeta gotovo sva prava. Ćirilica nam je bila gotovo sasvim oduzeta, a ugrožena im je i egzistencija jer u Crnoj Gori nijedan Srbin nije na ministarskoj, direktorskoj ili nekoj drugoj uglednoj poziciji - kazala je Stojanovićeva, i dodala da "svih deset godina koliko Društvo postoji, Crna Gora se pravi da nas nema."


Pročitajte i: Počinje Sajam knjiga u Novom Sadu: Trejsi Ševalije gostuje u subotu


Zahvaljujući zajedništvu i istrajnosti, Društvo u poslednje vreme svoje aktivnosti nastoji da proširi na celu Crnu Goru. Priređuju se tribine posvećene jeziku, filozofiji i mladima, kao i sadržaji iz mnogih drugih oblasti kako bi se srpski jezik i pismo održali u životu u Crnoj Gori. S tim ciljem organizuje se i letnja škola srpskog jezika za dijasporu ali i za strance.


DRAGI GOSTI

O DOMETIMA Matičinog društva u Crnoj Gori, u Novom Sadu su govorili i prof. dr Drago Perović, akademik Jasmina Grković - Mejdžor, Blažo Papović i Radinko Krulanović.