Matija Bećković 80. rođendan proslavio u Valjevskoj gimnaziji, gde je dobio svoju prvu književnu nagradu

B. PUZOVIĆ

29. 11. 2019. u 23:01

Najveća čast za našeg književnika je portret koji je izložen u galeriji znamenitih ove škole

Матија Бећковић 80. рођендан прославио у Ваљевској гимназији, где је добио своју прву књижевну награду

Foto B. Puzović

SLAVNI pesnik i akademik, bard pisane i usmene reči Matija Bećković, svoj osamdeseti rođendan proslavio je, po običaju, u Valjevskoj gimnaziji, koju je svojevremeno pohađao i u kojoj je dobio svoju prvu književnu nagradu, za pisani zadatak. Svečana sala Valjevske gimnazije bila je u petak uveče premala za sve poštovaoce Matijinog dela, koji u srcu nosi svoju školu i Valjevo, i iznova im se uvek rado vraća…Matija je napisao i tekst himne Valjevske gimnazije, koju je komponovala LJudmila Bećković. U Valjevu je, ističe uvek Bećković, rođen kao pesnik. U Galeriji znamenitih Valjevske gimnazije nalazi se i Matijin portret, a on je, povodom toga, rekao da je to najveća čast koju je u životu dobio. Sve gimnazijalce u dugoj istoriji ove škole, osnovane 1906. godine, smatra svojim školskim drugovima. I u petak uveče, Matija je, pre svečanog programa, razgovarao sa sadašnjim gimnazijalcima o Valjevu, životu, obrazovanju, književnosti...

- Nekada je voz išao do Valjeva, bilo je puno interesantnih likova koji su do njega, kao poslednje stanice, dolazili - rekao je Matija Bećković u razgovoru sa valjevskim gimnazijalcima.

- Ono je tako bilo ucvetano, bogato i mesto ravnodušno prema svetu. Imao sam utisak da je neko tada rekao da je na železničku stanicu stigao Marlon Brando, da se niko ne bi ni za milimetar pomerio, jer smo u Valjevu imali jednoga koji je ličio na tog slavnog glumca.

Naš književnik u razgovoru sa valjevskim gimnazijalcima,Foto B. Puzović

Valjevke su ličile na svetske glumice, još su bile i lepše od njih. I glavna institucija u Valjevu bio je korzo. Gimnazija je bila najlepša i najbolja škola koju smo imali. Na studije smo hteli da idemo, jer smo čuli da tamo ne treba da se ide na časove, ali Valjevska gimnazija i njeni profesori bili su ozbiljni. Valjevska gimnazija slavna među školama.

Foto B. Puzović

KLJUČ USPEHA

- AKO imaš nerv da se nečim baviš, nikad se nećeš umoriti ako to radiš - rekao je gimnazijalcima Bećković. - A onda ćeš radeći i uspinjući se tom lestvicom uraditi nešto za šta si mislio da nikad nećeš biti sposoban. Jedan od važnih ključeva je kada misliš da bi bilo dobro kad bi neko nešto napisao, snimio film... A onda, vremenom, počinješ da shvataš da to nikom drugom ne pada na pamet, osim tebi...

Foto B. Puzović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Лазар

29.11.2019. 23:30

Живео нам Матија још толико, срећан рођендан!!! Наша жива легенда...

Vera Vas

02.12.2019. 19:55

Matija je simbol Valjevske gimnazije i Valjeva i nema te časti koja mu se može ukazati, a da se Valjevo dostojno oduži Velikom Matiji...P.S. Valjevska gimnazija je osnovana 1870. godine, a ne 1906. Tada je sagradjena zgrada u kojoj skola i sada radi. Sledeće, 2020. godine, Valjevska gimnazija slavi svoj 150. rodjendan.