DA je moguće i kad je nemoguće, potvrđuje to što smo prvu izložbu organizovali Stivenu Kerneru, slikaru iz Amerike, 1997. godine, kada je Srbija bila pod sankcijama. Niko nije hteo da osigura njegove slike, pa sam svojom imovinom morao da garantujem 360.000 dolara, na koliko su procenjene. Amerikanac je toliko zavoleo Valjevo i Srbiju, da je hteo ovde da kupi kuću, ali se to nije desilo, jer tadašnji zakon nije dozvoljavao da stranci mogu da budu vlasnici nekretnina.

Ovako dve decenije postojanja Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića" u Valjevu opisuje slikar po kom je ova kulturna ustanova nazvana. Radovan Trnavac Mića podseća da je u Studiju izložbe imalo 300 umetnika iz celog sveta, koji su poklonili oko 230 slika.


Pročitajte još: Otvorena izložba "Srbija i Rusija u Velikom ratu"


- Srbija i Valjevo, tako, danas imaju najvredniju kolekciju internacionalne umetnosti na Balkanu - kaže ponosno Trnavac. - Grad Valjevo prepoznao je značaj Studija, pomaže nam, ali izuzetno dobru saradnju imamo i sa ambasadama, ministarstvima kulture država iz kojih dolaze umetnici koji u "Trnavcu" izlažu.

Povodom jubileja, dve decenije postojanja, u "Trnavcu" je priređena izložba 16 ulja i akrilika na platnu velikog i srednjeg formata, te dve skulpture u bronzi. Među izsloženim delima, simbolično se nalazi i prva slika koju je "Trnavac" dobio - "Jahači", Amerikanca Stivena Kernera. Izložbu čine i dela umetnika iz Rusije, Meksika, Kube, Nemačke, Belorusije...


Pročitajte još: Đurićeva dela u Valjevu: Slikar rođen u svom talentu


ENGLEZI I RUSI

- SVOJEVREMENO, pozvali smo 11 umetnika iz Velike Britanije, ali nisu mogli da dođu, jer je naš budžet za izložbu iznosio svega 1.500 evra - kaže Trnavac. - Obratili smo se Ministarstvu kulture Velike Britanije, koje je finansiralo sve troškove, umetnici su došli u Valjevo, i ostavili su nam 11 izuzetnih dela. Umetnici iz Rusije, koji su u "Trnavcu" izlagali, poklonili su 24 slike, da ih prodamo u humanitarne svrhe. Planiramo da sav prihod poklonimo za uređenje Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Valjevu.