MUZEJ fantastike sigurno bi bio najautentičnija trajna uspomena na slikara Ljubu Popovića, za kulturu Valjeva i Srbije, veoma značajne ličnosti po svetskim umetničkim dometima i vanserijskim tragovima koje je ostavio kao višedecenijski kreator programa Moderne galerije u gradu na Kolubari. Tim pre, što je muzej fantastike u Valjevu među projektima koji su prioriteti Ministarstva kulture za narednu deceniju.

Ovo smatra dr Vojislav Andrić, predsednik Upravnog odbora Moderne galerije u Valjevu i podseća da Rusi imaju Jasnu Poljanu kao višenamenski živi spomenik nenadmašnom književnom magu Lavu Tolstoju. Valjevo i Srbija, ističe, imaju Brankovinu - spomen-školu i biblioteku, književnu nagradu i poetski konkurs, kao neprekidno podsećanje na najveću srpsku pesnikinju Desanku Maksimović.

- Ljuba je Valjevcima u amanet ostavio da se potrude da uz Modernu galeriju obezbede osnivanje muzeja fantastike u gradu na Kolubari, u kome bi eksponati bili već prikupljena i novodobijena dela poznatih umetnika - kaže Andrić. - Nije mnogo poznato da Moderna galerija u Valjevu raspolaže fondom od oko 500 slika i crteža, koje su tokom tri decenije njenog postojanja poklonili slikari koji su u njoj izlagali, njihove porodice, ali i znani i neznani kolekcionari i prijatelji kulture.

Andrić podseća i da je lokacija na Boričevcu, u Valjevu, iznad novog zdanja Osnovne škole "Milovan Glišić", gde je Ljuba Popović i sahranjen, već u vlasništvu grada. Projekat spomen-kompleksa, međutim, još ne postoji, a neophodan je, jer sudeći po interesovanjima pojedinih umetničkih krugova u Francuskoj i Rusiji, te inostranih fondacija i nekih samostalnih kulturnih mecena, sredstva za izgradnju i opremanje muzeja ne bi predstavljala problem.

- Niko ne brani da projekat imamo bez obzira da li je konstruisan racionalno i integrisano, kao muzej fantastike, Moderna galerija i spomen deo posvećen našem slavnom sugrađaninu, slikaru svetskog formata Ljubi Popoviću, ili, pak, posebno i namenski, samo kao muzej fantastike - pojašnjava Andrić. - Muzej fantastike očigledno je već internacionalizovan, a na Valjevu je da samo obezbedi lokaciju i kroz projekat iskaže šta u tom smislu želi. Za oboje, sredstva su neophodna, ali siguran sam da nisu najveći, nepremostiv i nerešiv problem.

OBJEKTI

ZADUŽBINA Ljube Popovića i Dom slikara Mediale nema nameru da odustane od pokušaja da se želja slavnog slikara što pre ostvari. U pitanju je osnivanje muzeja fantastike, a kao potencijalni prostori u Valjevu pominju se zgrada stare železničke stanice uzane pruge i nekadašnji, renovirani Dom Vojske. Oba objekta se trenutno ne koriste, zaštićena su zakonom kao kulturna baština.