O SUDBINI kuće, u Karađorđevoj ulici broj 36 u Kragujevcu, u kojoj je, duže od godinu dana, krajem 19. veka stanovao poznati srpski slikar i pesnik Đura Jakšić, a kojoj preti potpuno urušavanje, raspreda se već punu deceniju. Nadležni u Skupštini grada su nedavno najavili da će u najkraćem mogućem roku stručnjaci odlučiti šta će se graditi na tom prostoru.

Zasada, stručnjaci su složni u tome da taj objekat nije autentičan i da nema važnih istorijskih i arhitektonskih oblika, kao i da nije za rekonstrukciju.

Prethodna gradska vlast je početkom 2013. godine odlučila da sruši kuću, ali su se tome usprotivila brojna udruženja građana. Najviše ih je iritirala nezvanična informacija da će se na tom prostoru graditi poslovni objekti. S obzirom na to da nadležni u gradu nisu mogli da se odupru snažnom otporu rušenja odlučeno je da se privremeno kuća ogradi metalnim rešetkama, kako se ne bi urušila na prolaznike.

Prema rečima Borisa Kovačevića, člana Gradskog veća zaduženog za tu oblast, u poslednjem nalazu stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture se navodi da je "kuću nemoguće restaurirati". Pored toga Republički zavod za zaštitu kulture je odbio predlog kragujevačkih kolega da se ta kuća proglasi spomenikom kulture.

- Mislim da je sada svima jasno da je pitanje dana kada će se kuća sama srušiti - kaže Kovačević. - Uskoro ćemo odlučiti kakvo će se zdanje na tom mestu graditi. Sigurno je da će postojati obležje da je tu boravio Đura Jakšić, jer se grad ponosi tom činjenicom, a skoro da je izvesno i da će u novosagrađenom objektu biti izdvojen prostor za kulturu, pa i samog Đuru Jakšića.


FORUMAŠI I POLITIKA

PRVI pokušaj rušenja kuće u kojoj je živeo Đura Jakšić sprečili su, navodno, članovi nezvanične grupe "Serbijum". Oni su se ograđivali od političkog uticaja, ali se gradom pronela vest da iza toga stoji DS i da je u pitanju politički otpor vladavini administracije Veroljuba Stevanovića. Istu etiketu su kasnije dobili i studenti FILUM i članovi drugih organizacija, koji su se protivili rušenju ove kuće.