Trijumf Kazimira i Karoline

N. JANKOVIĆ

15. 11. 2015. u 22:14

Тријумф Казимира и Каролине
Atelje 212 apsolutni pobednik 20. Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Uz šest "Ardaliona", beogradskom teatru i nagrada "Novosti"

UŽICE - Pala je zavesa na jubilarni 20. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, a predstava "Kazimir i Karolina" Ateljea 212 apsolutni je pobednik u selekciji predstava iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije. Žiri kojem je predsedavao teatrolog Ivan Medenica odlučio je da ostvarenje beogradskog teatra zaslužuje šest od ukupno devet prestižnih "Ardaliona": za najbolju predstavu u celini, za najbolju režiju nagrađena je Snežana Trišić, priznanje za najbolju žensku ulogu ravnopravno dele Jelena Đokić i Katarina Žutić, najbolju mušku ulogu ostvario je Nebojša Ilić, a Darko Nedeljković i Maja Mirković potpisuju najbolju scenografiju i kostimografiju, sve u ostvarenju beogradskog teatra.

"Ardalion" za najbolju epizodnu ulogu pripao je Vedranu Živoliću za ulogu Hemona u predstavi "Radni naslov Antigona" Zagrebačkog kazališta mladih, priznanje za najboljeg mladog glumca ponela je Jovana Gavrilović za ulogu Eve u "Razbijenom krčagu" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a specijalna nagrada pripala je autorskom timu predstave "Životinjska farma" Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke za scenski dizajn predstave "Životinjska farma".

- Slogan "No pasaran" ove godine više je odgovarao pratećem programu nego glavnoj selekciji, očekivana je bila veća provokativnost i smelost. Voleli bismo da smo na samom festivalu, na razgovorima i pratećim programima, u biltenu, malo izoštrenije, produbljenije i iz različitih uglova diskutovalo o samoj selekciji i opštim pozorišnim prilikama u regionu - rekao je Medenica.

"Novosti", medijski pokrovitelj prestižnog festivala od njegovog osnivanja do danas, nagradiće najbolju predstavu u celini na sceni Ateljea 212.

SEĆANjE NA GORDANU KOSANOVIĆ

OCENE žirija i užičke publike uglavnom se ne poklapaju, ali su u jednom identične: Jelena Đokić u ulozi Karoline, nagrađena je i "Ardalionom" i ovacijama gledališta, a pozorišni reditelj Branko Popović istakao je zanimljiv detalj:

- "Kazimira i Karolinu" sam gledao pre mnogo godina u Ateljeu 212. Tada je naslovnu žensku ulogu tumačila Gordana Kosanović, prerano preminula glumica ovog teatra. Jelena Đokić je sjajnom ulogom oživela sećanje na jedinstvenu Gordanu Kosanović - rekao je Popović.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije