Preminuo Zdravko Zupan, velikan evropskog stripa

Tanjug

10. 10. 2015. u 16:07

Od posledica srčanog udara u Beogradu je u 65. godini preminuo Zdravko Zupan, beogradski istoriograf, umetnik, izdavač i urednik, saopštilo je Udruženje stripskih umetnika Srbije

Преминуо Здравко Зупан, великан европског стрипа

Zdravko Zupan Foto wikimedia.org

Od posledica srčanog udara u Beogradu je u 65. godini preminuo Zdravko Zupan, beogradski istoriograf, umetnik, izdavač i urednik, saopštilo je Udruženje stripskih umetnika Srbije.

Zupan je preminuo juče.

Zupan se, između ostalog, utemeljio je istoriografiju jugoslovenskog stripa, crtao stripove za velike svetske izdavače Diznija, Hanu-Barberu i Kauku, a urednički je osmislio mnoga izdanja za decu i odrasle.

Stripovi su mu objavljivani u dvadesetak zemalja na tri kontinenta, na više od 15 jezika.

Rođen je rođen u Zagrebu 7. februara 1950. godine. Kada je imao devet meseci porodica se preseljava u Beograd, tu je završio osnovnu i Grafičku tehničku školu, a potom nastavio studije na likovnom odseku Više pedagoške škole u Beogradu.

Jedan je od osnivača stripske grupe "Beogradski krug 2“, bio je član sekcije istoričara umetnosti ULUPUDS od 1987. godine i jedan od utemeljivača Udruženja stripskih umetnika Srbije 2010. godine.

Samostalnom autorskom izložbom u Beogradu i Nišu obeležio je ove godine pola veka od objavljivanja svog prvog stripa.

Kao stripski umetnik debitovao je 1965. godine u beogradskom Malom ježu, a dve godine kasnije počinje saradnju sa gornjomilanovačkim "Dečjim novinama".

Polovinom sedamdesetih godina nacrtao je dve epizode stripa "Fix und Foxi" za poznatog minhenskog izdavača Rolfa Kauku.

Radio je kao crtač na licencnim serijalima "Tom & Jerry" po scenarijima Lazara Odanovića i svojim za zagrebački "Vjesnik" i "Miki Maus" u francuskom magazinu Le journal de Mickey od 1991. do 1994. po scenarijima Fransoaza Korteđanija.

U Srbiji je bio zapažen Zupanov strip "Miki i Baš-Čelik" (Mikijev zabavnik, 1999) prema scenariju Nikole Maslovare (izdavač: "Politika"), u kojem je svet Mikija Mausa spojen sa srpskom narodnom bajkom.

Zupan je tvorac i poznatih serijala "Zuzuko" i "Munja", objavljivanih u Srbiji, Hrvatskoj i Rumuniji.

Pored stvaranja, bavio se istorijom i kritikom srpskog i jugoslovenskog stripa.

Publicistički rad započeo je 1979. na stranicama YU stripa uređujući rubriku "Iz istorije jugoslovenskog stripa".

Ta rubrika, u kojoj su prvi put predstavljeni mnogi autori, njihovi junaci, ali i izdanja, izlazila je sve do 1986. godine.

Iz nje je proizašao i prvi tom monografije Istorije jugoslovenskog stripa, nastao u saradnji sa Slavkom Draginčićem, 1986. u kome je dat iscrpan istoriografski pregled razvoja jugoslovenskog stripa s kraja prošlog veka pa sve do 1941. godine, kao i biografije i stripografije skoro svih najvažnijih autora.

Tekstove iz te oblasti objavljivao je u raznim listovima i izdanjima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Sa Živojinom Tamburićem i Zoranom Stefanovićem autor je kritičkog leksikona Stripovi koje smo voleli: Izbor stripova i stvaralaca sa područja bivše Jugoslavije u XX veku (Beograd 2011) koji je dobio Nagradu za izdavački poduhvat godine na Beogradskom sajmu knjiga.

Svoja znanja je primenio i kao izdavač-urednik.

Na jednoj strani, to su bila izdanja za poznavaoce kao što su revije Cepelin i Ekstra cepelin ili serija reprinta iz zlatnog doba srpskog stripa.

Sa druge strane je paleta izdanja za decu, visoko ocenjena i od stručnjaka i od publike svih naraštaja - Dečji enigmatski zabavnik Munja, Munja strip i Munja bojanka.

Tokom 1987. godine bio je urednik stripa u Kekecu, jednom od najznačajnijih strip-nedeljnika druge Jugoslavije.

Autor je monografije koja je 2007. proizašla iz saradnje sa festivalom GRRR! - Vek stripa u Srbiji, kao i monografija Veljko Kockar - strip, život, smrt (2009), Zigomar - Maskirani pravednik (2011), Uragan (2012), Doživljaji Mike Miša (2014) i Stripske majstorije Ive Kušanića (2015).

Priredio je tematski trobroj časopisa Gradac posvećen stvaralaštvu Andrije Maurovića (2013). Zdravko Zupan dobitnik je i svih glavnih priznanja regionalnog stripa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije