РЕДИТЕЉ Емир Кустурица неће снимати филм о Јасеновцу, како је најављено у априлу ове године. На конференцији за новинаре јуче у Министарству културе, поводом најаве предстојећег Међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф", славни редитељ је рекао да се већ снима филм о злогласном логору и да је он од тога одустао.

- Некако у мојим елементарним честицама није било довољно серотонина за могућност деловања у том смеру. То је као и у фудбалу. Један огроман простор је покривен да би се сад у њега ускакало. Србија је мала да би могла да има две верзије Лаклоових "Опасних веза", као што је било с краја осамдесетих, када су два редитеља направила филм по једном истом роману - рекао је Кустурица. - Филм о Јасеновцу је много озбиљнија тема него прављење водоскока и поплочавање градских тргова. Не говорим ово желећи да извргнем некога руглу, али те теме се договарају и реализују на сличан начин.

Кустурица сматра да је продубљивање духовне тегобе коју је произвео Јасеновац темељно људско питање, а не само српско.

- Као што мислим да питање Косова код свих поштених и моралних људи није само национално, него је заправо питање морала које се не тиче само Срба, него и Немаца - казао је редитељ. - Као што смо ми подељени пропагандном гвозденом завесом која је заменила ону из времена Совјетског Савеза, тако је и концепција по којој се деле филмови питање како аутор одговара теми, а не која тема одговара аутору. Да сам направио филм о Јасеновцу, сигурно би имао велику промоцију, али можда се не би уклопио у концепцију свега онога што је за време друга Тита било неприхватљиво. Ми живимо у ново време друга Тита и Милоша Обреновића, где се углавном свему што може да буде најбоље и добро каже - не. Утолико је можда добро да се ја овим филмом не бавим.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Зашто Јасеновац никад није ослобађан?

Говорећи о тринаестом "Кустендорфу", који се одржава од 13. до 18. јануара у Дрвенграду на Мокрој Гори, Кустурица је поручио да ће фестивал бити посвећен редитељима.

- Ауторство је пре тридесетак година било најзначајније што се дешава, било је органско, а данас режисери губе своју функцију - рекао је Кустурица. - Живимо у друштву спектакла, у блату друштва, затровани Холивудом. Због тржишног ефекта, режисери данас губе функцију, те је овај "Кустендорф" посвећен њима.

Такмичарски програм састојаће се од 21 филма домаћих и иностраних аутора. Биће приказано 17 краткометражних и четири документарна филма. За Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се филмови младих режисера из Кине, Румуније, Белорусије, Мађарске, Бугарске, Украјине, Швајцарске, Србије, Израела, Шпаније, Пољске, Ирана, Хрватске и Француске.

Кустурица и Вукосављевић; фото: Ж.Кнежевић

- На конкурс су пристигла 722 филма, а изабрани су они који се издвајају по стилу, техничком умећу и аутентичном погледу на свет - казао је Кустурица.

Ретроспектива великана биће посвећена редитељу Пуриши Ђорђевићу, као и италијанском редитељу Паолу Вирцију који је уједно и члан жирија 13. Кустендорфа.

- Мало који филмски фестивал има културолошки значај као "Кустендорф" - рекао је министар културе Владан Вукосављевић. - То је један снажан противтег веома моћној индустрији банализације филма. Овај фестивал представља највредније што филмска уметност са собом носи, као и снажан пандан комерцијалним филмовима.

У "Савременим тенденцијама" биће приказани победник канског програма "Известан поглед", филм "Невидљиви живот", редитеља Карима Ајнуза, као и добитник Златног медведа на филмском фестивалу у Берлину, филм "Синоними", редитеља Надава Лапида. Кинески редитељ Дјао Јинан представиће филм "Језеро дивљих гусака", филм "Живети, певати" представиће редитељ Џони Ма, а биће приказани и филмови "Син" у режији Мехдија Барсаоуија и "Умрећеш у двадесетој", Амжада Абу Алала. Редитељи ових филмова биће и гости фестивала и одржаће мајсторске радионице. Такође, мајсторску радионицу одржаће и Паоло Вирци. Представиће се три нова филмска уметника: Милена Грујић из Србије са филмом "А. С. (25)", Мигел Анхел Муле из Перуа са филмом "Сви смо ми морнари", као и Иван Марковић и Ву Линфенг са филмом "Од сутра почињем да" који је снимљен у копродукцији Србије, Кине и Немачке. Током трајања фестивала у Андрићграду, биће постављен избор радова из Куће легата под називом "Модерна".


МУЗИЧКИ ПРОГРАМ

СВАКЕ вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће препознатљиви ноћни живот "Кустендорфа". Гости ће уживати у наступима руске поп-фолк-рок групе Тхе Хаттерс, састава из Северне Македоније, "Џамбо Агушеви оркестар", затим француско-румунско-пољског састава Цлицк Хере као и два бенда из Србије, "Дејан Петровић биг бенд" и Лове Хунтерс.