FRIK DIPLOMATIJA DŽOA BAJDENA: Kako je aktuelni predsednik SAD ušao u istoriju, nazvavši Putina - ubicom

Branko VLAHOVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - MOSKVA

22. 03. 2021. u 12:00

AMERIČKI predsednik Džo Bajden sigurno će ući u diplomatsku istoriju jer je prvi koji je u odnosima dve najmoćnije države na svetu, ruskog predsednika Putina nazvao ubicom.

ФРИК ДИПЛОМАТИЈА ЏОА БАЈДЕНА: Како је актуелни председник САД ушао у историју, назвавши Путина - убицом

Novosti

Ali, Putin se nije naljutio već je poentirao i dobio simpatije jednog dela političara i običnih ljudi jer nije uzvratio uvredom. Poželeo je dobro zdravlje Bajdenu i predložio mu da javno pred TV kamerama razgovaraju. Ostareli Bajden nije bio spreman da prihvati TV duel, već je dan kasnije rekao da će biti prilike da razgovara sa Putinom.

Vređajući Putina Bajden je doveo u neprijatnu situaciju svoje evropske saveznike. Oni su morali da žongliraju pred novinarima koji su ih pitali šta misle o izjavi predsednika SAD. Jedino je odmah reagovao turski lider Erdogan rekavši bez okolišanja da Bajdenova izjava ne priliči predsedniku.

Zahvaljujući Bajdenu obogaćen je i diplomatski i politikološki rečnik novim terminom: "frikovska" diplomatija. Baš taj izraz upotrebio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenjujući grubu izjavu predsednika SAD:

- Posle "fejk" (lažnih) vesti kojima su ispunjena sredstva informisanja i društvene mreže, u arsenalu zapadnih lidera pojavio se novi fenomen, frikovska diplomatija.

Engleska reč "frik" (freak) prevodi se kao nakaza, rugoba, ali i kao čovek čudnog ponašanja, a u političkom smislu i kao provokator.

Cinici bi mogli reći da je minule nedelje Bajden obogatio i vazduhoplovnu enciklopediju, jer je prvi lider velike države koji se peo četvoronoške u predsednički avion. Ostaje nada da će početi da duvaju povoljniji vetrovi i da će na Zapadu shvatiti da su Jeljcinova vremena poniznosti prošla, a da sa Putinom mogu da razgovaraju samo na ravnopravnoj osnovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri