STALNO “DOPUNJUJU” HOLBRUKOV CINIZAM: Klintonovi dokumenti demaskirali ucene Vašingtona od pre dve decenije

Dubravka Savić

15. 10. 2020. u 12:09

Prošlo je više od dve decenije otkako je ultimatum sproveden, ali Holbrukova opaska kao da se i dalje stalno puni novim dozama cinizma

СТАЛНО “ДОПУЊУЈУ” ХОЛБРУКОВ ЦИНИЗАМ: Клинтонови документи демаскирали уцене  Вашингтона од пре две деценије

Novosti

DOK su u sedištu NATO u Briselu 23. marta 1999. godine oči svih svetskih medija bile uprte u ishod pregovora Ričarda Holbruka sa predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem od kojih je zavisilo da li će iz Avijana ka Srbiji poleteti bombarderi, kamera je u stopu pratila dolazak američkog pregovarača kod tadašnjeg generalnog sekretara Alijanse Havijera Solane. Izveštaču "Novosti" zaparao je tada uho, nehotično tonski uhvaćeni, Holbrukov komentar na Solanino pitanje kako je bilo u Beogradu. "Vreme leti kada se dobro zabavljaš", odgovorio je, uz osmeh, Holbruk.

Dve decenije kasnije, skidanje oznaka tajnosti sa dokumenata koje je objavila predsednička biblioteka Bila Klintona, otkrilo je puni smisao reči, u međuvremenu preminulog, američkog pregovarača. Dokument, takođe preminulog, tadašnjeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Samjuela Bergera pokazao je da je šest meseci pre NATO raketa ispaljenih na Srbiju, sačinjen ultimatum Miloševiću.

Berger je, vidi se, bio svestan da za intervenciju NATO nema odobrenja Saveta bezbednosti UN, ali ni američkog Kongresa, da za nju nisu ni svi saveznici u Alijansi, dok ona narušava i odnose s Rusijom. Ali, ocenio je da diplomatski napori, kao ni "narativ" o humanitarnoj katastrofi na KiM ne donosi rezultat, pa je Klintonu sugerisao bombardovanje Srbije, čak i po cenu pretnji američkim trupama.

U međuvremenu, od ultimatuma skovanog u Beloj kući do trenutka kada su, šest meseci kasnije, pale bombe na Srbiju, tekle su "diskretne" pripreme za napad, dok su mediji izveštavali o pregovorima, mirovnoj konferenciji u Rambujeu, navodnom masakru u Račku. Prošlo je više od dve decenije otkako je ultimatum sproveden, ali Holbrukova opaska kao da se i dalje stalno puni novim dozama cinizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a