ZAKON NEMA OČI, EMOCIJE, NI DUŠU: Priča jednog paora iz Pančeva čije dete se razbolelo

Jelena Skenderija

19. 09. 2020. u 08:30

ЗАКОН НЕМА ОЧИ, ЕМОЦИЈЕ, НИ ДУШУ: Прича једног паора из Панчева чије дете се разболело

Novosti

UZALUD svi vapaji društva da brzo starimo i da nas guta bela kuga kad paragrafi i dalje zagorčavaju život mladim roditeljima.

Zakon nema oči, nema emocije, nema dušu. Bezdušno skida sa plate, mladim mamama u dinar računa broj sati provedenih na poslu, zakida na porodiljskom.

U to se uverilo dvoje Pančevaca kada je majčina firma nedavno odbila da isplati bolovanje otvoreno radi nege trogodišnjaka sa boginjama. Zakon kaže, i u pravu je, da za tu sitnu benificiju ne može da konkuriše, jer njenog muža kao vlasnika registrovanog poljoprivrednog gazdinstva vide kao osobu sposobnu da brine o potomku kada je bolestan.

Pravni okvir ne vidi da tata ne može dete sa boginjama da vodi na njivu, sa njim vozi kombajn ili traktor. Njegov je problem što je odlučio da ne bude državni ćata, već da sam proizvede svoje parče hleba. I, gle čuda, za to će biti kažnjena njegova porodica. Ispada da posao na njivi i nije neki posao.

Možda baš ova besmislica obeshrabri Pančevce da se sutra odluče za dodatno proširenje porodice. Možda njihova priča onespokoji i druge mlade parove. Možda neki od onih koje su mere populacione politike ponele da rade na potomstvu, promene odluku. I čemu onda želja, kada nije obostrana.

Zakonodavac nije, međutim, zaboravio ove paore kada treba platiti poreze i doprinose za socijalno i zdravstveno osiguranje, ali kada treba izvaditi iz državnog džepa, eto muke. Nijedan član ga ne prepoznaje. Nijedna odredba ga ne štiti.

Zato je zadatak za novu vladu da odmah krene u osluškivanje problema roditelja kako bi svaki propis koji nije logičan promenila i olakšala svakodnevni život ljudima. Jedino oni mogu da ispune iskrenu želju svih nas - da nas bude više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kiza

21.09.2020. 07:18

Проблем са већином закона који садрже нелогичности је непотребно показивање мишића владајуће већине (било које)! Лично се сећам да је своједобно у Скупштини одбијен предлог опозиције за исправак очигледне грешке, да би након паузе председник скупштине рекао да је установљен проблем техничке природе истоветан предлогу опозиције. Због оваквих "игри власти" ко зна колико је нелогичности у старту могло бити отклоњено, а сад се ни уз најбољу вољу не могу детектовати и исправити! Само кажем....

električar

21.09.2020. 08:31

Nema od toga ništa ... Svi koji se bore za vlast bore se za to da dodju u poziciju da na bilo koji način, bilo kojom silom, samo uzimaju, a da svakako ne daju nigde gde ne budu nekom silom naterani. Pojedinac nema nikakvu silu, pa prema tome ni šansu ...