ČLANOVI delegacije Belgije u UN podići će ruke za rezoluciju u Srebrenici. Ironijom sudbine, Belgijanci su svojevremeno svojim potlačenim robovima u Kongu otkidali šake ako ne ispune normu na plantažama. Mnogobrojni su primeri koji zahtevaju preispitivanje i osudu, po principu jednakosti prava. Među njima je i sudbina istrebljenih Indijanaca kao starosedelaca američkog kontinenta. Pojam genocida ne zastareva. Proteklo vreme ne može da postoji kao zabran od zločina. Nemačka je pre samo tri godine priznala genocid koji je kao kolonizator pre jednog veka izvršila u Namibiji.

Геноцид

Novosti

Jedan od flagrantnih primera genocida je stradanje Srba u stratištima širom Hrvatske tokom Drugog svetskog rata. Ako ubijanje stotina hiljada Srba u ustaškim logorima, i surovost nad kojom se grozio čak i nemački okupator nisu genocid, šta je onda? Neka potkozarska srpska sela prvog mladića na odsluženje vojnog roka ispratila su s punoletstvom 1963. godine. Pre toga nije imao ko da bude regrutovan jer su sva čeljad bila pobijena, zaklana, iskopanih očiju, spaljena u kućama i crkvama.

Kojim imenom treba da se nazovu zverstva zloglasne Handžar divizije nad Srbima u Drugom svetskom ratu i pokušaj likvidiranja čitavog srpskog naroda tamo gde su kolaboracionisti muslimanske veroispovesti držali vlast? Tokom poslednjeg rata u BiH, sarajevski Srbi su sistematski istrebljivani, terani da kopaju rovove na liniji fronta i bosi gaze po minskim poljima. Pripadnici Armije BiH i paravojne muslimanske snage nisu imali milosti. Pokolji su s lica zemlje brisali čitave porodice i naselja. Bratunac, Skelani, Kravica, Sandići, Konjević Polje, Višnjica, Loznička Rijeka, Osmače, Međe, Oparci, Obadi, Ratkovići, Brađevina, Brežani i mnoga druga mesta svedoče o tome.

Mnogo je muke, stradanja i krvi bilo u našem balkanskom buretu baruta. Strašne zločine činili su pripadnici svih naroda. Hoćemo li sve tragedije, poput Srebrenice, nazvati genocidom, ili ćemo istoriju ostaviti tamo gde jeste, radi izgradnje mirne budućnosti? Povest ne može jednima da bude majka, a samo Srbima maćeha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)