VIRUSI: Umesto prava, zavladao je poredak "pravila" koji se sada ruši u tutnjavi artiljerije u Ukrajini

Dragan Vujičić

27. 06. 2022. u 11:00

U AKTUELNOM udžbeniku Američke vojske o specifičnostima bio-ratovanja ("Biologikl vepn" 2018) piše:

ВИРУСИ: Уместо права, завладао је поредак правила који се сада руши у тутњави артиљерије у Украјини

Novosti

"Da bi epidemiju novootkrivenih bolesti klasifikovali kao proizvod biološkog ratovanja bolest treba da zadovolji sledeće uslove - mora da bude izazvana neobičnim, retkim, odnosno jedinstvenim uzročnikom, a pojavu nove bolesti morao bi da prati nedostatak epidemiološkog objašnjenja, zatim da ima neobične manifestacije ili način geografske distribucije, kao što je specifičnost rasa. Poslednji uslov za sumnju kako bolest potiče iz kontrolisane laboratorije je da ima više izvora infekcije."

Profesori Leonard Horovic i Zigmund Dembek, koji potpisuju ovaj udžbenik su, po mnogima, najveći američki autoriteti za biološko ratovanje. Treći je dr Francis Boil, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Ilinoisu i autor važećeg američkog zakona o biološkom terorizmu još iz 1989. Baš on, koji je u doba DŽordža Buša napisao Zakon o bezbednosti, ovih dana obilazi državne tužioce američke federacije zahtevajući "da podignu otpužnice protiv najviših zdravstvenih autoriteta u SAD i svetu koji su bili zaduženi da sa virusima rade i da ih čuvaju po stadardizovanim međunarodnim propisima".

Ukratko, virusi u 21. veku su "napustili" Ženevski protokol iz 1972. koji zabranjuje proizvodnju, skladištenje, usavršavanje i promet biološkog oružja.

Skliznuli su ispod mehanizma međunarodnog nadzora u vreme kada je 1999. odlučeno da se bombarduje Jugoslavija mimo međunarodnog prava i standarda. Umesto prava, zavladao je poredak "pravila" koji se sada ruši u tutnjavi artiljerije u Ukrajini i u lomu svetskih berzi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SKRIVENO U PELENAMA: Carinici zatečeni - zaplena teška 2,2 miliona dinara (FOTO)