ENERGETSKI RULET: Stav Berlina je trn u oku globalnoj kaubojskoj računici

Jelena Matijević

16. 04. 2022. u 10:26

Je li zaista realno da nemački racio prihvati "alternativu" za ruski gas u obliku skupljih i manje kvalitetnih energenata koji bi se dopremali tankerima, avionima, kamionima...

ЕНЕРГЕТСКИ РУЛЕТ: Став Берлина је трн у оку глобалној каубојској рачуници

Novosti

PREISPITIVANjE legata Angele Merkel, naročito na polju nemačke zavisnosti od ruskog gasa, od početka rata u Ukrajini vruća je tema u Nemačkoj, ali i van njenih granica. Naročito posle izjave kancelara Olafa Šolca da je i on verovao da njegova prethodnica radi ispravno, ali da sada misli da se prevario. Trebalo je, dakle, na vreme naći alternativu ruskim energentima i ne dozvoliti da njihov udeo u nemačkoj potrošnji bude 55, odnosno 42 odsto. Ali, odakle bi to Nemačka mogla da dobije jeftiniji i kvalitetniji gas i naftu?

Pitanje je, međutim, i čemu toliko nazovi preispitivanje, kada je jasno da je Merkelova postupila nemački pragmatično obezbedivši svojoj zemlji najjeftiniji način da podmiri potrebe za važnim energentima. Stvarajući partnerstvo sa Rusijom omogućila je da trgovinska razmena između dve zemlje 2012. dostigne neverovatnih 81 milijardu evra, a prošle godine čak 60 milijardi, uprkos sankcijama Rusiji uvedenih posle aneksije Krima. I šta je tu pogrešno?

Nije se, dakle, Merkelova preračunala ni izgubila u ruskom ruletu, nego je odlučnost Nemačke da trguje sa Rusijom, a preko nje u budućnosti mnogo više i sa Kinom, već deceniju, trn u oku globalnoj kaubojskoj računici. Zna to i Berlin, koji se, svedoci smo, ni u ovim danima ne udaljava od "Putinovih izvora", ali se samo tamo gde ga ne boli, licemerno pridružuje uvođenju i pojačavanju sankcija Rusiji, podmirujući tako i sebe i očekivanja prekoatlantskih partnera.

Može li se onda očekivati trajno odricanje Nemačke od ruskog gasa i "Severnog toka 2" i to na svoju štetu? Je li zaista realno da nemački racio prihvati "alternativu" u obliku skupljih i manje kvalitetnih energenata koji bi se dopremali tankerima, avionima, kamionima... Teško! Možda samo do sledeće zime!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!