PRIZIVANJE RATA: Novi sukob bi mogao da bude vreo, jer SAD izgleda potcenjuju ruskog i kineskog protivnika

Goran ČVOROVIĆ

30. 11. 2021. u 10:38

Ne zna se na osnovu čega se zasniva lažni opitmizam Vašingtona

ПРИЗИВАЊЕ РАТА: Нови сукоб би могао да буде врео, јер САД изгледа потцењују руског и кинеског противника

Novosti

EKONOMSKA kriza, pandemija, rat. Ova tri pojma, po pravilu, idu u paketu. Prva dva, svetska populacija je već iskusila na svojoj koži. Preostaje onaj treći.

Tome u prilog idu informacije da su u prvoj polovini novembra deset američkih strateških bombardera u okviru manevara "Globalni udar groma 22" vežbali atomski napad na Rusiju. Sumanute ideje dobijaju obrise, a kobno zvuči onaj broj 22. Za samo mesec dana, američka avijacija imala je dva i po puta više letova u blizini ruske granice, nego prošle godine u isto vreme. Ubrzano vežbaju i oko kineskih granica. Rusi i Kinezi najavljuju da bi mogli zajednički da uzvrate u blizini Havaja.

Za razliku od Hladnog rata, ovaj bi mogao da bude vreo. Razlog je i to što SAD izgleda potcenjuju ruskog i kineskog protivnika. Ne zna se na osnovu čega se zasniva ovaj lažni opitmizam. Zbog takvog stava, iz Vašingtona otvoreno prete. Jednostrano su se povukli i iz programa kontrole naoružanja nuklearnih raketa srednjeg dometa koji je čuvao mir na Zemlji.

Za početak, američko-ruski rat bi mogao da se vodi na trećoj teritoriji. Možda, čak, i u svemiru (incidenti su već počeli), iako do tamo samouvereni Amerikanci danas mogu isključivo uz pomoć ruske tehnologije, materijala i sredstava. Na sajber polju već su poraženi. Rovovska bitka se odavno ne vodi. Ostaje još atomska katastrofa projektovana u "udaru groma", na koju se, uzdajmo se u ostatke razuma, neće usuditi.

Evropa je, za to vreme, već shvatila. EU hoće da povrati stratešku autonomiju, uključujući i onu na vojnom planu. Brisel smatra da je s Rusijom dijalog neophodan. Ohrabruje to što Makronov Pariz i nova Šolcova vlada u Berlinu, kao motori Unije, imaju isti pogled na ovu stvar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna