EVROPSKA VRTEŠKA: Brisel je na Srbiji isprobao gotovo sve mehanizme saplitanja, sad priključuje i Srebrenicu

Dragutin Stevanović

15. 07. 2021. u 10:07

EU traži način da potencijalne članice što duže zadrži u čekaonici

ЕВРОПСКА ВРТЕШКА: Брисел је на Србији испробао готово све механизме саплитања, сад прикључује и Сребреницу

Novosti

KAŽITE nam kada možemo da se nadamo članstvu. Ako nas ne želite, kažite otvoreno - ovu jasnu poruku rukovodstvo naše zemlje više puta uputilo je funkcionerima EU. Po pravilu usledi floskula "kad se ispune svi uslovi", ali kurtoazni osmesi i skretanje pogleda ukazuju da je na vidiku samo - odlaganje.

Kratak pogled u retrovizor, na evropsku vrtešku u koju smo zaseli pre oko dve decenije pogleda usmerenog ka Briselu, pokazuje da su na Srbiji isprobani gotovo svi mehanizmi saplitanja. Početnim ucenama Haškog tribunala brzo je priključen kosovski uslov, uprkos tome što su nas godinama zamajavali mantrom da su procesi evrointegracija i rešavanja pitanja KiM paralelni koloseci. A videlo se da će se brzo sve spojiti...

Zato nije nezamislivo da se i usvajanje nove rezolucije o Srebrenici brzo pridoda kao obaveza Srbije. Od evropskih funkcionera Varheljija i Borelja, baš iz Potočara, čuli smo da Brisel "ne prihvata negiranje genocida". Podgorica je bila prva, a Priština se pridužila, procesu usvajanja dokumenta po meri EU.

Beograd, po svemu sudeći, neće moći da štiklira tu obavezu, iako je Skupština Srbije pre čak 11 godina donela deklaraciju o osudi zločina nad Bošnjacima u Srebrenici. U dokumentu je i saučešće porodicama žrtava i izvinjenje, a naš parlament se pri usvajanju deklaracije pozvao na zvaničnu presudu Međunarodnog suda pravde. Međutim, briselski tumači međunarodne pravde kažu da je u Srebrenici bio genocid.

Oni hipersenzibilni, živaca istanjenih od stalnih podmetanja klipova u točkove Srbije, veruju da se sve čini kako bi se ponizila naša zemlje. Racionalniji, ipak, smatraju da EU traži način da potencijalne članice što duže zadrži u čekaonici. Da mi čekamo dok se oni ne odmore od proširenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!