BOLJI USLOVI ZA IZBORE: Skupština Srbije usvojila set izbornih zakona

Tanjug

04. 02. 2022. u 19:14

SKUPŠTINA Srbije usvojila je večeras set izbornih zakona kojima bi trebalo da se poboljšaju izborni uslovi za sledeće izbore koji su najavljeni za 3. april.

БОЉИ УСЛОВИ ЗА ИЗБОРЕ: Скупштина Србије усвојила сет изборних закона

Foto: Profimedia/Ilustracija

Predlozi izbornih zakona nastali su kao ishod paralelenih međustranačkih dijaloga o izbornim uslovima, koji su vođeni sa i bez evroposrednika, kao i na osnovu preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije.

Poslanici su usvojili Predlog zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o izboru predsednika Republike, kao i Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti i izmene Zakona o sprečavanju korupcije.

Vlada je prihvatila nekoliko amandmana na ove zakone - da se kandidature za predsednika Republike proglašavaju žrebom, a ne po redosledu kojim su podneti predlozi kandidata, da birač može podržati samo jednu listu, kao i da se učesnicima izbora na početku kampanje dodeli 40 odsto sredstava, a preostalih 60 odsto nakon što pređu cenzus od tri odsto.

Očekuje se bolja kontrola izbora s obzirom da će opozicija imati svoje članove u RIK-u, kao i najmanje 16.000 članova u biračkim telima širom Srbije.

Predlozima zakona se ne menjaju suštinski aspekti izbora za narodne poslanike, izbora za predsednika Republike i odbornike skupština jedinica lokalne samouprave, odnosno zadržavaju se dosadašnja zakonska rešenja koja se mogu i smatrati osnovnim postulatima izbornog procesa u Srbiji.

Novine koje donose ova tri izborna zakona su značajne pre svega u pogledu zaštite prava u izbornim postupcima i lakšeg kandidovanja političkih stranaka nacionalnih manjina, kao i u pogledu organizacije i transparentnosti rada organa za sprovođenje izbora.

Nacionalne manjine neće morati da prikupljaju 10.000, već 5.000 potpisa da bi im lista bila proglašena.

BONUS VIDEO - VELIKI USPEH SRBIJE: U 2021. godini otvoreno je čak 18 fabrika, a započeta je izgradnja 6 novih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri