DETALJI PLJAČKE KARAĐORĐEVOG MUZEJA: Ukrali oružje velikog vožda, postoji jedna srećna okolnost

D. N.

31. 01. 2021. u 20:17

MUZEJ vožda Karađorđa, u Radovanjskom lugu kod Velike Plane - obijen je i opljačkan.

ДЕТАЉИ ПЉАЧКЕ КАРАЂОРЂЕВОГ МУЗЕЈА: Украли оружје великог вожда, постоји једна срећна околност

Nestalo jevanđelje i krune / Foto sveštenik Nikola Stojanac

Nepoznata osoba, ili više njih, ukrala je nekoliko izuzetno vrednih, starih predmeta. Nestali su jevanđelje staro oko 100 godina (na slici), dve krune za venčanja, dve kubure i puška "kremenjača".

Provala je izvršena kroz prozor muzeja, tako što su sa njega najpre skinute rešetke. Dragutin Pašić, predsednik Mesne zajednice Radovanje, kaže da se ne zna kada je krađa izvedena, pretpostavlja se da se radi o periodu od 27. do 29. januara.

- Preko leta imamo čoveka koji brine o muzeju, a zimi je tu naš paroh, koji je otkrio krađu kad je svratio sa decom u muzej, koji se nalazi odmah pored crkve - rekao je Pašić.

Sveštenik jerej Nikola Stojanac, koji je otkrio krađu, mesni je paroh za Radovanje i Rakinac. S njim smo razgovarali u nedelju oko 11.45, dok je uviđaj još uvek bio u toku.

- Ovde su sada policijski inspektori, bili su i dan ranije, tako da uviđaj još uvek traje. Uzimaju se podaci i otisci, kako bi se otkrili počinioci - kaže paroh Nikola. - Velika je sreća što u muzeju nije bilo veoma vredne slike Paje Jovanovića - portret Karađorđa, koji, nagađa se, vredi više miliona evra. Vredna slika je u Beogradu na restauraciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna