OVAKO JE MIKA ALEKSIĆ GOVORIO O SVOJIM UČENICAMA: Devojčice brže sazrevaju, sa roditeljima nije hteo da razgovara

Novosti online

17. 01. 2021. u 08:39

POZNATI srpski reditelj i učitelj glume Mika Aleksić priveden je zbog optužbi glumice Milene Radulović da ju je silovao dok je bila maloletna. Milena je u svojoj ispovesti ispričala da se sve dogodilo u školi glume, “više od jednom”, kada je imala samo 17 godina a Aleksić već 61.

ОВАКО ЈЕ МИКА АЛЕКСИЋ ГОВОРИО О СВОЈИМ УЧЕНИЦАМА: Девојчице брже сазревају, са родитељима није хтео да разговара

Foto: Printskrin RTS

Ovako je Mika pričao o roditeljima i deci koja su dolazila na časove kod njega, i govorio je da oni "moraju sami da žele da budu tu".

- Ne mogu ovde da budu mali ljudi čija želja da ostanu nije toliko jaka, ili nije njihova već mamina, tatina, bakina. Nikog od njih nisam zvao. Oni dolaze u ovaj studio i moraju da potvrde svoju želju, ako je iskrena. Vremenom shvate da su svi ti zahtevi potrebni samo njima - govorio je Aleksić.

- Devojčice su po pravilu nešto brže u socijalnom zrenju od vršnjaka, a na emotivnom planu postoji ono što sam primetio kao razliku – sve više dečaci ispoljavaju nežnost i romantičnost u odnosu na devojčice.

Aleksić je jednom prilikom pričao i o tome zašto nikada ne razgovara sa roditeljima svojih učenika.

- Roditelji se ponašaju kao vlasnici svoje dece. Ne znaju da se roditeljstvo i uči. U roditeljstvo, i da hoću, ne mogu niti pristajem da se mešam. Osećaj roditeljstva je uvek vezan za emotivnu ucenu. To je dominantan princip koji vlada između roditelja i dece. Na kraju krajeva, ne postoji dobar primer u svetu da roditelj može da bude profesor svom detetu. To je nemoguće. Baš zato što je između ta količina i taj oblik ljubavi. Suština je da se ljubav uči, da se emocije razvijaju i da se mišljenje uči. Taj krug je zatvoren – živiš onako kako misliš. Pre svega moraš da naučiš da misliš, i to je za malog čoveka otkrivanje stvari. Omogućiti malom čoveku da nešto otkrije ili ga navesti na taj put umeće je pedagogije, jer na tom putu on doživljava radost. Onda je učenje lako, spojeno je s takvim zadovoljstvom čak i kad taj mali čovek otkrije da ringla peče. I to je zadovoljstvo. To uzbuđenje što je nešto saznao je neprocenjivo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja