IZ ŠIDA PREKO HRVATSKE OTPLOVILI U SMRT! Istraga smrti sedmorice mladića u kontejneru otkrivenom u Paragvaju

Snježana Vidačković

24. 10. 2020. u 21:06

DOKUMENTI, pronađeni u transportnom kontejneru koji je pre tri meseca sa đubrivom poslat iz Srbije u Paragvaj, a u kome je u petak pronađeno sedam tela u fazi raspadanja, potvrdili su identitet četiri osobe.

ИЗ ШИДА ПРЕКО ХРВАТСКЕ ОТПЛОВИЛИ У СМРТ! Истрага смрти седморице младића у контејнеру откривеном у Парагвају

Foto: Tanjug/AP

Reč je o trojici mladića marokanskog porekla i jednom Egipćaninu, a njihove identifikacione kartice izdate su u Tranzitno-prihvatnom centru u Adaševcima kod Šida!

Kontejner je napustio Srbiju 21. jula, a na odredište u rečnu luku u predgrađu Asunsiona, prestonice Paragvaja, stigao je ranije nego što je planirano. Kako je u subotu potvrdio tužilac Marselo Saldivar, pronađeno je ukupno sedam osoba a sve žrtve su odrasli ljudi. Ponovio je i da je najverovatnije reč o "slepim putnicima".

Prema podacima lokalnih pomorski vlasti u ovoj južnoameričkoj državi, natovareni metalni objekat je iz Srbije prešao u Hrvatsku, gde su migranti, kako se pretpostavlja, verovatno planirali da nastave put. Zatim je preko Egipta, Španije i Argentine stigao do Paragvaja, posle pređenih gotovo 20.000 kilometara.

Jedan od preminulih identifikovan je kao Ahmed Belmiloudi (20) iz Maroka, dok je drugi Egipćanin Jasa Barbara (19). Paragvajske vlasti još uvek proveravaju kontejner i delova tela preminulih koji su u njemu pronađeni. Sudski lekar Pablo Lemir izjavio je da se na bar jednom mogu uočiti "tragovi gušenja kao mogući uzrok smrti". Prvi podaci već su poslati Interpolu i Međunarodnom Crvenom krstu, kako bi se što pre utvrdile okolnosti i činjenice ovog nesvakidašnjeg slučaja.

JEO OSTALE?

PREMA pisanju paragvajskih medija, postoji mogućnost da je jedna osoba pokušala da preživi jedući ostatke sapatnika.

Paragvajske vlasti saopštile su i da je kontejner sa sedam beživotnih tela, koji je pronađen u naselju Santa Marija de Asunsion u prestonici ove države, u vlasništvu Vernona Rempela, čoveka koji se bavi distribucijom insekticida. Upravo je Rempel otvorio teret u svom skladištu, zbog neprijatnog mirisa.

- Kada sam otvorio taj kontejner, nisam odmah video tela, ali sam osećao jak smrad - ispričao je Rempel tamošnjim medijima. - Tek kada sam uz pomoć viljuškara i svojih radnika izvadio prvu paletu, primetio sam ljudsku kost, a potom i ostatke beživotnih tela, koji su bili u poodmakloj fazi raspadanja. Odmah smo prekinuli sav posao, zatvorili kontejner i obavestili policiju.

Tužilac Saldivar rekao je i da su ostaci tela ilegalnih migranata u mrtvačnici, kako bi forenzičari utvrdili starost, pol, ali i nacionalnost. Prvi nalazi pokazuju da su migranti najverovatnije umrli nekoliko dana pošto ih je neko "ukrcao" na put bez povratka.

SEDAM GODINA UVOZI IZ SRBIJE

VLASNIK tereta iz kontejnera Vernon Rempel otkrio je tamošnjim novinarima da već sedam godina uvozi đubrivo iz Srbije i da dosad nije bilo nikakvih problema. Istakao je da pripada porodici farmera, te da su đubriva koja uvozi namenjena za sopstvenu, a ne komercijalnu upotrebu. Teret iz Srbije, koji je on kupio, bio je spakovan u šest kontejnera.

- Sva tela su u fazi raspadanja, od njih su ostali samo kosti, kosa i nokti. Sudski lekar je odredio da je uzrok smrti "nepoznat", a datum verovatno pre tri meseca. Kod dve osobe pronašli smo lična dokumenta, a uočili smo i račun taksi kompanije iz Srbije, što nagoveštava da su u toj zemlji ušli u kontejner. Pretpostavljamo da su u Srbiju stigli iz svoje zemlje i da su planirali da otputuju do najbliže destinacije u potrazi za boljim životom, ali nisu dobro izračunali distancu, te nisu preživeli putovanje.

Neobično je kako, ističe paragvajski tužilac, neprijatan miris iz kontejnera nije privukao ničiju pažnju u lukama tokom tromesečnog putovanja. Vlasnik tereta ispričao je da je transportna kompanija poslala fotografije na kojima se vidi kada je kontejner utovaren i kada je zatvoren. Paragvajska policija dodatno će proveriti rutu kontejnera, a ispitaće se i mobilni telefoni, koji su pronađeni pored tela.

KOMESARIJAT: BORAVILI KOD NAS

IZ Komesarijata za izbeglice i migracije, za "Novosti" su potvrdili da su osobe, čije su identifikacione kartice Komesarijata nađene kod žrtava u kontejneru u Paragvaju, boravile u njihovim centrima i to poslednji put u julu ove godine. Kako objašnjavaju iz Komesarijata, kartice nađene kod njih su tzv. ID kartice centara koje služe za našu unutrašnju evidenciju i koriste se prilikom podele obroka, provere brojnog stanja i slično.

- Dobro je da su bar te kartice nađene da se zna šta se sa nesrećnim ljudima desilo - navode iz ove institucije. - Očekujemo da istraga pokaže da li su sami ušli u kontejnere, što je najverovatnije jer se najčešće dešava, ili u dogovoru sa nekim drugim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka