ALBIĆ POGLEDOM STRELjAO SVEDOKE: Detalji sa suđenja za ubistvo male Lune

S. M. JOVANOVIĆ

30. 09. 2020. u 08:00

АЛБИЋ ПОГЛЕДОМ СТРЕЉАО СВЕДОКЕ: Детаљи са суђења за убиство мале Луне

Foto: Fejsbuk

U Višem sudu u Zaječaru nastavljeno je suđenje Zoranu Albiću (25) iz Prahova kod Negotina, optuženom da je u noći između 26. i 27. maja prošle godine do smrti tukao svoju pastorku Lunu, staru dve godine i osam meseci, ćerku žene sa kojom je tada živeo, Vesne Firulović.

Na devojčicinom telu obdukciom je utvrđeno čak 39 ozbiljnih povreda, imala je hematome po čitavoj glavi i polomljenu nadlakticu desne ruke, verovatno instinktivno se braneći. Istukao ju je jer je nije mogla da prestane da plače.

Pred Višim sudom u Zaječaru juče su svedočili Albićev stric Zoran A. i bivša devojka Mira B. Oboje su ostali pri iskazima datim u istrazi tužiocu Višeg javnog suda u Negotinu, Draganu Pejkiću, odnosno da da je Albić i ranije bio nasilan prema devojkama i da ih je tukao.

Zanimljivo je da je Albićev stric, po kojem je mlađani Zoran dobio ime, najpre na sudu potvrdio raniji iskaz, a potom rekao da on o tome da je njegov bratanac tukao devojke - ništa ne zna.

Na pitanje Marka Stankovića, zastupnika Fondacije "Tijana Jurić", koja zastupa Luninog oca Dragana Purića, da li mu je poznato da je njegov bratanac tukao devojke, stric je odgovorio da jeste, ali da on to nije lično video. Svedočenje svog strica Zoran Albić je u nekoliko navrata prekidao, rečima: "Nije tačno" i "Kaži kako je bilo".

MAJKA U ZATVORU

Vesna Firulović iz Slatine kod Negotina, majka zverski ubijene devojčice, trenutno je na odsluženju kazne zatvora u Požarevcu. Ona je prošlog oktobra zaključila sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Negotinu na kaznu zatvora u trajanju od osam godina. To je i maksimalna kazna za krivično delo nepružanje pomoći nemoćnom licu za koje se Lunina majka tereti.

I svedočenje bivše devojke proteklo je sa Albićevim upadljivim osvrtanjem i "streljanjem pogledom", zbog čega je više puta opominjan, ali je devojka izjavila da je i prema njoj ranije bio nasilan, a zatim je navela imena još nekoliko devojaka koje je Albić tukao.

- S obzirom na to da se njemu sudi po starom zakonu, koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, smatramo da je to srećna okolnost po njega. Da je bilo drugačije, ovo bi bila prva doživotna kazna zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta - kaže Stanković.

I Igor Jurić, koji prati svako ročište vezano za ovaj slučaj dajući podršku Luninom ocu Draganu Puriću, navodi da je jedina adekvatna kazna za ovo delo 40 godina zatvora. Sa tim se slaže i Više javno tužilaštvo u Negotinu.

- Generalno, on je danas pokušao da utiče na svedoke, upadicama stricu i pogledima bivšoj devojci, za šta je i opominjan. Ubistvo male Lune je jedan od najtežih zločina koji se desio poslednjih godina i daćemo sve od sebe da ovaj čovek dobije maksimalnu moguću kaznu - ističe Igor Jurić.

MENjAO ISKAZ

IAKO je prvobitno priznao zločin tražeći sporazum o blažoj kazni, na pripremnom ročištu u martu, Zoran Albić je promenio iskaz osporavajući delo koje mu se stavlja na teret. Na glavnom pretresu nedavno svedočio je o kobnoj noći bez trunke emocija, hladnokrvno rekavši da je devojčicu "šamarao, a zatim izašao iz sobe". Istraga je, međutim, utvrdila da je Albić Lunu šamarao po telu i glavi, a Vesnu izbacio iz kuće i pustio tek kad devojčici nije bilo spasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Braco

30.09.2020. 17:16

Ma ovo je jedan obicni pacenik. Nije imao damu da se oproba sa nekim ravnim njemu nego se iskalio na zenama i djetetu. Zakljucaj u bukagije i baci kljuc u bunar. Nista drugo. A sve one koji kazu da se on moze promijeniti sa terapijom isto tako zajedno sa njim u istu celiju.