IDU U ZATVOR: Osuđeni napadači na Borka Stefanovića u Kruševcu, povređeni aktivista nezadovoljan presudom

S. BABOVIĆ

21. 09. 2020. u 14:01 >> 14:37

MILOŠ Šaponjić-Šapa (39) nepravosnažno je osuđen danas pred Višim sudom u Kruševcu na kaznu od 4,a po 3,5 godine dobili su Marko Živković-Buvac (30) i Danijel Gmijović-Cafta (30), koji su odgovarali zbog incidenta ispred MZ Rasadnik novembra 2018. godine, kada su napadnuti Borko Stefanović, u to vreme lider Levice Srbije, aktivista Boban Jovanović iz Kruševca, kao i Dejan Palibrk, pripadnik Policijske uprave Kruševac.

ИДУ У ЗАТВОР: Осуђени нападачи на Борка Стефановића у Крушевцу, повређени активиста незадовољан пресудом

Okrivljeni na glavnom pretresu prošle nedelje / Foto S. Babović

Čitanju presude nije prisustvovao niko sa strane okrivljenih,dok je među oštećenjima lično preusudu čuo samo oštećeni Jovanović.

Obrazlažući presudu, kojom je u potpunosti prihvaćen predlog Višeg javnog tužilaštva, sudija Dragan Zdravković podvukao je da je tužilaštvo u svemu dokazalo krivična dela koja se okrivljenima stavljaju na teret, a ona se odnosi na nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu. U slučaju Šaponjića to je bio i napad na službeno lice, pa je za njega sud prihvatio predlog tužilaštva da bude osuđen na 3,5 godine,odnosno 8 meseci, dakle jedinstvenu kaznu u trajanju od 4 godine.

- Sud je našao da su predložene kazne srazmerne - naveo je između ostalog predsedavajući Sudskim većem Dragan Zdravković, dodajući da se u obzir uzeo i širi kontekst, da se radilo na tome da kazne deluju represivno i preventivno, budući da i Ustav brani pravo na slobodno okupljanje i izražavanje političkog stava. - Okrivljeni su bili u povoljnom položaju, jer im se sudi po zakonu koji je bio na snazi u trenutku kada se krivično delo i dogodoilo, dok zakon koji je stupio na snagu od 1. decembra 2019.godine, predviđa veće kazne.

Sudija Zdravković je naveo i da su okrivljeni bili više puta osuđivani i to za ista krivična dela, tako da je i to uzeto u obzir prilikom odlučivanja.

Oštećeni Boban Jovanović navodi da nije zadovoljan ovom odlukom i da smatra da je u pitanju bio pokušaj ubistva.

- Kazne koji su dobili su zapanjujuće male,pogotovo što je prvooptuženi napao i službeno lice i za to dobio izuzetno nisku kaznu - rekao je Jovanović. - Očekujem da ćemo u nekom dogolednom vremenu ipak uspeti da promenimo pravosudni sistem i da će oni dobiti zaslužene kazne.

ODBRANA JE TVRDILA DA KRIVICA NIJE DOKAZANA

Na poslednjem glavnom pretresu,koji je održan prošle nedelje, odbrana je iznela da tužilašvo nije dokazalo krivicu, kao i da je u izjavama svedoka bilo više odstupanja.Zajednički advokat trojice okrivljenih, Jovana Vučković-

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri