JEDINI KNEZ BEZ PORTRETA, BIO ČLAN TAJNOG DRUŠTVA? Vasa Popović, tvorac Miloševe špijunaže

Piše: Milorad BOŠNjAK

22. 08. 2020. u 06:00

STROGO poverljiva priroda državničkog posla Vasilija Vase Popovića, narodnog kneza od Drugog srpskog ustanka pa nadalje u docnijim vremenima, učinili su da njegova uloga, značaj i zasluge za proces potpinog osamostaljenja Srbije do naših dana ostanu nerasvetljene i ne budu vrednovane poput mnogih njegovih savremenika.

ЈЕДИНИ КНЕЗ БЕЗ ПОРТРЕТА, БИО ЧЛАН ТАЈНОГ ДРУШТВА? Васа Поповић, творац Милошеве шпијунаже

Foto: Foto - dokumentacija "Novosti"

Knez Vasa je bio najpouzdaniji, najvažniji obaveštajac kneza Miloša Obrenovića, akter, kreator špijunskih i tajnih diplomatskih misija, prenosilac depeša i usmenih poruka, o kojima je smeo da zna uski krug najpoverljivijih ljudi. Bio je šef grupe izvrsnih uhoda po Srbiji i drugim zemljama! Modernom terminologijom rečeno, bio je supertajni agent kneza Miloša, (rodo)načelnik i šef tajne službe dinastije Obrenović, sve do svoje smrti 1832. godine.

ISTORIJSKA je ličnost, kojom se slobodoljubiva srpska javnost može ponositi! Istina njegova sudbina je takva da se tek poslednjih godina promalja iz olovnih magli istorije.

- U spiskovima prvaka Miloševog ustanka iz 1815. Vasa Popović se najpre pominje kao pisar gospodara Jovana Obrenovića, pa postaje jedan od tri Miloševa tajna savetnika. Za kneza Požeške nahije, sa sedištem u Čačku, koja je sezala do Trstenika, izabran je 1819. Bio je to do svoje smrti, ali je uz tu funkciju obavljao najpoverljivije dužnosti u korist konačnog cilja, srpske državnosti i samostalnosti. Drugi srpski ustanak je trajao kratko. Nastavak su diplomatske borbe, pregovori sa Marašli-pašom, delatnicima i emisarima drugih sila. Milošu su trebali najsposobniji, najodaniji ljudi, koji su, uz diplomatsku i obaveštajnu delatnost, u njegovo ime na unutrašnjem planu, istovremeno predstavljali, vršili sudsku i vojnu vlast - objašnjava istoričar Aleksandar Marušić, kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

KNEZ Vasa bio je naočit, stasit čovek, knez Miloš ga je oslovljavao sa "brate", što je bio još jedan dokaz njihove prisnosti i poverenja. Ipak, šturi zapisi svedoče da je u njihovim odnosima, kao i u njihovim životima, bilo uspona i padova, ali je knez Vasa poverene državničke i obaveštajne misije, strogo inkognito i uspešno ostvarivao do kraja! Narod je poštovao kneza Popovića, jer se za razliku od mnogih drugih velikodostojnika Srba, nikad nije ponašao kao velmoža, autokrata. Naprotiv, bio je pravdoljubiv u odnosu sa narodom nenaviklom na red i zakon.

Foto: Foto - dokumentacija "Novosti"

Kustos Aleksandar Marušić sa štapom kneza Vase Popovića

- Narod je tištala osionost nekih Miloševih poverenika, koji su hteli da prigrabe što više lične vlasti i imetka, dok se Vasa Popović bavio i sirotinjskim mukama. Pravedno je presuđivao u sporovima. Kao čovek i (iz)vršilac vlasti, bio je daleko ispred običaja i prakse svog doba! Njegovim radom, stanje u pojedinim krajevima Srbije po običan narod se izuzetno poboljšavalo - kazivao je Marušić.

SUDBINA i (kontra)obaveštajne prilike zamešateljnog doba odredile su da se knez Vasa obreo u vrtlozima zakulisne srpske i evropske politike i špijunaže. Viđeni Srbi tada su uglavnom bili turkofili ili austrofili. Vasa se izjašnjavao kao rusofil, oprezno, čekajući bolje vreme i konkretnu pomoć Rusije Srbiji. Stvorio je mrežu sposobnih uhoda, koje je slao u Skadar, Stambol, Beč, Moldaviju, Rusiju... Agenti su bili trgovci, "obični" putnici, sveštenici... Vasa je, u dogovoru sa knezom Milošem, sam pre(d)uzimao i išao u najopasnije misije.

U istoriju je ušao sa špijunskim rekvizitom, koji se čuva u muzeju Takovu

U istoriju je ušao sa špijunskim rekvizitom, koji se čuva u muzeju Takovu. Štapom za poštapanje, kakav i danas nose stari ljudi. Ali, ne običnim. Taj dvodelni štap se očas posla rašrafi. Gornja polovina je u stvari oštar bodež sa drškom, donja cilindar za prenos tajnih poruka, novca... Korisno špijunsko, odbrambeno pomagalo nije ukrašeno ornamentima, čak ni čobanskim, da bi sumnjičavom oku delovalo kao obično, neugledno seljačko poštapalo. Špijuni svih sila nisu ni slutili, da ovaj po ponašanju i izgledu "priprosti" Srbin seljačkog porekla i takvog "ponašanja" tim "poštapalom" izvršava obaveštajne, diplomatske i druge najtajnije državničke naloge!

VASA je rođen 1777. u selu Beršići, susednom Takovu. Bio je šurak kneza Miloša, brat od ujaka kneginje Ljubice. Bio je nadaren, pismen i učen za ondašnje prilike. Opismenio se samoučki. Pisao je tajne, da ih zovemo diplomatske depeše, demarše, pisma uticajnim inostranim političkim i tajnim ličnostima. Miloševa i svoja. Mnoga je sam nosio na rizična vladarska, diplomatska i špijunska rezidencijalna sedišta, u dvodelnom štapu.

JEDINI KNEZ BEZ PORTRETA

NA čuvenoj slici "Takovski ustanak" nastaloj 1895. slikar Paja Jovanović prikazuje i lik Vase Popovića, ali se, nažalost, ne može razaznati koji je to lik - sa žaljenjem konstatuje Aleksandar Marušić, kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja. Za razliku od drugih važnih srpskih ličnosti iz tih vremena, koliko se zna, nijedan portret kneza Vase nije urađen. Ako eventualno i jeste, za njega se ne zna. Zbog njegove tajnovite, misionarske istorijske uloge?! Ili pripadništva nekom od tajnih društava...?

Prijatelj Vuka Karadžića postaje u selu Gornja Crnuća pod Rudnikom, prvoj prestonici Miloševe Srbije. Kad nije bio u diplomatskoj ili špijunskoj misiji, Vasa je Vuka, čim bi se zadesio u Srbiji, povezivao sa guslarima i narodnim pevačima, kazivao mu epske pesme. Vuk je zapisao: "Od čestitog gospodara Vase Popovića dobio sam 20 pesama".

Vasa Popović je umro u Beogradu, u 55. godini. Sahranjen je u porti crkve u Brezni, blizu Beršića. Godine 1990. pisano je da je bio mason. Autori tih tekstova su sa knezom Vasom, preminulim 1832. poistovetili Vasilija A. Popovića, člana lože "Srpska zadruga", osnovane u Beogradu 1881. pod "svetlošću" Velikog Orijenta Italije. U vremenu, kad ni knez Miloš ni knez Vasa odavno nisu bili među živima!

DOKAZA da je knez Vasa Popović bio mason dosad nema, iako se to zbog tajne prirode njegovog posla i uloge za slobodarsku Srbiju može naslućivati. Tokom svojih najtajnijih misija, kontaktirao je sa sagovornicima od kojih su mnogi bili masoni viših stepena, a on je to sigurno unapred znao. Ali, kneza Vase Popovića nema ni na jednom spisku članstva masonskih loža, ni u kazivanjima uglednih profesora, odličnih znalaca uloga masonerije na Balkanu i pokazivača dragocenih dokumentacija autoru ove knjige.

Postoje zanimljivosti o povezanosti vladarskih i Obrenovića iz pobočnih familijarnih linija sa tajnovitim knezom Vasom. Gospodar Jakov Obrenović, rođeni brat vojvode Milana, a polubrat po majci kneza Miloša, umire 14. jula 1817. - upravo na dan kad je u Radovanjskom lugu ubijen Karađorđe! Od tada traju nedoumice oko Miloševog nedolaska na sahranu polubrata Jakova, na koju su došle sve vojvode Drugog srpskog ustanka. Poznato je: ubistvo Karađorđa naredio je Miloš Obrenović.

O smrti i sahrani gospodara Jakova Obrenovića i prethodnim dešavanjima, svedoči pismo koje su Milošu, tad još vojvodi, zajedno napisali iguman manastira Vraćevšnica Hadži Melentije Pavlović (on je blagosiljao početak Drugog srpskog ustanka) i knez Vasa. Uz izveštaj o dostojnoj sahrani polubrata Jakova, njih dvojica od Miloša traže da odobri otvaranje škole u Jakovljevoj kući u Brusnici, prve u celom tom kraju, što Miloš čini.

SUTRA: Miloš ubio vožda iz krvne osvete

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024