UPRAVA ZA AGRARNA PLAĆANJA: Žene lakše do kredita

J. Su.

11. 05. 2021. u 15:19

POLjOPRIVREDNE kredite lakše dobijaju žene, koje žele da budu u agraru. Prilikom sprovođenja investicionih mera iz nacionalnog budžeta i IPARD programa, one imaju prednost u procesu bodovanja i rangiranja. Kako kažu u Upravi za agrarna plaćanja, cilj je da se što veći broj žena motiviše i ohrabri da pokrene svoj biznis.

УПРАВА ЗА АГРАРНА ПЛАЋАЊА: Жене лакше до кредита

Neažurni ne mogu da dobiju novu pozajmicu

Podaci Republičkog zavoda za statitstiku pokazuju da više od petine žena u poljoprivredi ima ulogu pomažućeg člana domaćinstva. Samo u 15 odsto slučajeva žene se javljaju u ulozi nosioca poljoprivrednog gazdinstva, od kojih je njih više od 50 odsto starije od 65 godina.

Kroz podsticaj od 75 odsto za nabavaku mehanizacije, opreme i kvalitetnih priplodnih grla, koji se isplaćuje po osnovu predračuna, Ministarstvo poljoprivrede nastoji da podstakne mlade da ostanu na selu i osiguraju svoju egzistenciju kroz bavljenje poljoprivredom.

- Kako bi se što veći broj žena motivisao da uđe u agrobiznis, u sistem subvencija je uvedena pozitivna diskriminacija i žene su dobile priliku da lakše dođu do poljoprivrednih kredita uz kamantnu stopu od samo jedan odsto na godišnjem nivou - istakla je direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti