ČETVRTI AGREGAT U HE "POTPEĆ": Elektroprivreda Srbije posle više od pola veka podmlađuje elektrane na Uvcu i Limu

D. GAGRIČIĆ

08. 05. 2021. u 18:35

U DVE hidrocentrale - "Bistrica" na Uvcu i "Potpeć" na Limu, koje rade u sistemu "Drinsko-limskih HE", Elektroprivreda Srbije podmladiće opremu, kako bi se posle pet-šest decenija rada, obezbedio pouzdan rad i sigurno snabdevanje strujom.

ЧЕТВРТИ АГРЕГАТ У ХЕ ПОТПЕЋ: Електропривреда Србије после више од пола века подмлађује електране на Увцу и Лиму

Foto D. Gagričić

Pripreme za raspisivanje tendera za rekonstrukciju HE "Bistrica" su u toku i dobijene su sve potrebne dozvole, a za HE "Potpeć je u toku izrada dokumentacije.

- Zameniće se glavna elektromašinska oprema i pomoćni sistemi. Radovi će se finansirati iz sopstvenih sredstava, a delom iz kredita. Rekonstrukcija HE "Bistrica" kreće početkom 2022. godine i trajaće tri godine, a u HE "Potpeć", kako je planirano, početkom 2024. godine, sa rokom od četiri godine - ističe se za "Novosti" u saopštenju Sektora za odnose s javnošću EPS.

Sa turbine prvenca na Uvcu, HE "Bistrica", u novovaroškom selu po kome je dobila ime, struja je potekla 23. januara 1960. godine. Već u julu iste godine u mrežu dalekovoda uključen je i drugi agregat tada najveće centrale u Srbiji, sa snagom od 104 megavata. Prva dva agregata na Limu puštena su u rad u julu 1967. godine, a treći 1970. godine

KAPACITET

U MREŽU dalekovoda HE Potpeć" godišnje u proseku šalje 210 miliona, dok je proizvodnja HE "Bistrica" oko 340 miliona kilovat-sati. Tokom radova će, kako tvrde stručnjaci, kapaciteti raditi sa polovinom snage. EPS je nedavno objavio da će u ove radove investirati 74 miliona evra.

U novovaroškom kraju i Limskoj dolini posebno vlada interesovanje za ugradnju četvrtog agregata u HE "Potpeć", koji je, ruku na srce, iz rukovodstva EPS odavno najavljivan više puta. HE "Potpeć" je jedina elektrana na Limu i jedina protočna u sistemu "Limskih HE". U vreme topljenja snega na crnogorskim planinama i obilnijih kiša - velike količine vode odlazile su preko brane.

Dugo najavljivani četvrti agregat zbog viška vode, Foto D. Gagričić

- Ugradnjom 4. agregata u HE "Potpeć" obezbediće se efikasan rad elektrane sa garantovanim protokom. Takođe, izgradnjom novog agregata pre početka rekonstrukcije postojećih, umanjiće se gubitak u proizvodnju tokom samih radova, a nakon toga biće smanjeno prelivanje i povećana proizvodnja struje. Dogradnjom 4. agregata instalisana snaga ekektrane biće povećana za 12,5 MW, dok će se prosečna godišnja proizvodnja povećati za 15,3 miliona kilovat-sati - kažu u EPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist