RUSKA KONTROLA JAČA OD PREVARE: Nadležne službe pokušavaju da stanu na put reeksportu poljoprivrednih proizvoda

J. Subin

30. 04. 2021. u 11:00

NIKADA više nećemo dozvoliti da se ugrozi nacionalni interes i da strateški važni trgovinski sporazumi, kojim je Srbija privilegovana u odnosu na celu Evropu, budu pod znakom pitanja. Samo u 2017. i 2018. godini uhapšeno je više od 200 ljudi, među kojima su privrednici, poljoprivrednici, zaposleni u poreskoj službi i carini i fitosanitarni inspektori, koji su bili umešani u reeksprot srpskog voća.

РУСКА КОНТРОЛА ЈАЧА ОД ПРЕВАРЕ: Надлежне службе покушавају да стану на пут реекспорту пољопривредних производа

Ilustracija / Foto Shutterstock

Ovako za "Novosti" ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, komentariše nedavno hapšenje poljoprivrednika i vlasnika firmi, zbog uvoza bresaka i nektarina iz Grčke, prepakivanja i prodaje na rusko tržište, kao da su poreklom iz Srbije.

- Zbog strateškog interesa, ali pre svega i zaštite poštenih poljoprivrednika, nikada nećemo stati sa borobom protiv kriminala u agraru - upozorio je ministar Nedimović. - Ovo sada je svojevrstan relikt ranijih godina, kada smo istragom utvrdili i druge zloupotrebe, ali i učesnike. Poslednjom akcijom još jednom šaljemo jasnu poruku svima.

Mogućnost izvoza voća i svinjskog mesa za Rusiju, od pre gotovo 10 godina, uvek je "hod po žiletu". Prilika koju je naša zemlja dobila, nekoliko puta je mogla biti ugrožena, upravo zbog prevaranata, koji su na sve načine pokušali da stignu do ruskih polica. Ipak, tržište Rusije je više nego zahtevno i strogo kontrolisano, pa čak i kada je našim službama nešto promaklo, ruske su to stopirale. A nama, uz "škart", vratile i žuti karton pred isključenje.

Tako je, krajem maja 2014. godine, Ruska veterinarska inspekcija zaustavila pokušaj šverca oko 22 tone svinjskog mesa iz Srbije. Tada su u paketima iz Srbije, umesto slanine bili komadi svinjske kože. Sve je to pokušala da uradi jedna od poznatijih klanica u Srbiji. Zbog toga, bio je delimično ograničen uvoz mesa iz naše zemlje u Rusiju. U međuvremenu, neke srpske klanice često su dobijale dozvole za izvoz mesa i prerađevina, i one su im bile stopirane, zbog neispunjavanja standarda i kvaliteta, ali i zdravstvene ispravnosti, jer je meso bilo zaraženo listerijom.

Godinu dana kasnije, došlo je do naglog porasta izvoza jabuka iz Srbije, pa su Rusi tražili dodatno pojašnjenje od vlasti u našoj zemlji. Sumnjalo se na reeksport jabuka iz Poljske.

PRITVOR ZBOG GRČKIH BRESAKA

ZBOG sumnje da su uvezeno voće iz Grčke izvozili u Rusiju kao da je srpsko i time oštetili budžet i protivpravno stekli više od 100 miliona dinara, Viši sud u Nišu je odredio pritvor do 30 dana N. C. (39) iz Beograda, odgovornom licu firme "Citrum AKZ" i N. P. (62) iz istog grada, ispred firme "Nju lend of frut", dok je Z. C. (64) određena mera zabrane komunikacije. Njima se na teret stavlja krivično delo zloupotreba položaja i pranje novca. Uz njih saslušano je još 65 poljoprivrednika i proizvođača voća sa teritorije Smedereva, Kragujevca i Knjaževca. (J. Ć.)

STATI NA PUT

BORIMO se godinama protiv toga zajedno sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede. Takav vid poslovanja nije zakonit, protiv je naše zemlje i uništava reputaciju svih poljoprivrednika koji legalno rade, kazao nam je Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri