ZAKON ŠTITI DAME, ALI NE I PRAKSA: Žene poseduju svega četvrtinu nekretnina u Srbiji

J.Ž.S.

08. 03. 2021. u 16:06

Od ukupnog broja nepokretnosti u Srbiji, u svega 25,6 odsto isključive vlasnice su žene, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda.

ЗАКОН ШТИТИ ДАМЕ, АЛИ НЕ И ПРАКСА: Жене поседују свега четвртину некретнина у Србији

Foto: RGZ-promo

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, dobijenim u februaru 2021. godine u okviru procesa pripreme Nezavisnog izveštaja o primeni prioritetnih preporuka CEDAW komiteta upućenih Srbiji, žene su isključive vlasnice 25,6 odsto nepokretnosti. U slučaju 0,3 odsto nepokretnosti, u pitanju je zajednička svojina.

Žene su suvlasnice u 12,8 procenata nepokretnosti u kojima postoji susvojina, vlasništvo dva ili više lica na istoj nepokretnosti.

Od ukupnog broja parcela 0,1 odsto je u zajedničkoj svojini, a od ukupnog broja objekata 0,7 procenata.

U ukupnom broju objekata gde postoji susvojina, žene se javljaju kao suvlasnici u 12,3 odsto parcela, u 15,8 objekata i 8,2 posebnih delova objekata.

Ako podatke posmatramo prema osnovu sticanja nepokretnosti, od sve imovine stečene nasleđem žene su vlasnice 40,4 procenata te imovine. U ukupnoj imovini stečenoj poklonom žene su vlasnice 36,3 odsto, a od sve imovine stečene kupoprodajom žene poseduju 43,7 procenata.

Iako zakoni u Srbiji koji uređuju imovinske i nasledne odnose ravnopravno tretiraju žene i muškarce, običajne patrijarhalne norme, obrasci nasleđivanja koji i dalje često idu u korist muških naslednika, te generalno slabiji ekonomski položaj žena (usled niže zaposlenosti, nižih zarada) dovode do toga da muškarci i dalje dominiraju među vlasnicima zemljišta i nepokretnosti, naročito u ruralnim područjima.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni