DA LI STE NA LISTI SRPSKIH MILIONERA? Ako ste zaradili više od ove sume moraćete da platite i porez!

S. B.

27. 02. 2021. u 15:00

ZVANIČNI srpski milioneri ovog puta biće svi koji su tokom prošle godine zaradili više od 2.987.242 dinara.

ДА ЛИ СТЕ НА ЛИСТИ СРПСКИХ МИЛИОНЕРА? Ако сте зарадили више од ове суме мораћете да платите и порез!

Foto P. Mitić

To je limit preko koga se obračunava porez na godišnji dohodak građana. Najplaćeniji građani Srbije, ali i stranci koji zarađuju ovde, poreske prijave moraju da predaju do 15. maja. U suprotnom, preti im kazna do 150.000 dinara.

Poreska stopa od deset odsto obračunava se za one čija zarada limit premašuje do čak 5.974.848 dinara. Ukoliko je neko zaradio i više, toliko da mu zbir primanja premašuje neoporezivi iznos za više od 5,97 miliona dinara - država mu od tog dela uzima 15 odsto.

Neoporezivi deo godišnjeg dohotka, 2,98 miliona dinara, zapravo je trostruka godišnja prosečna plata u Srbiji. Republički zavod za statistiku, uz podatke o decembarskoj zaradi, izračunao je i godišnji prosek. Prosečna mesečna bruto plata u Srbiji lane je iznosila 82.984 dinara, pa je godišnja bila 995.808 dinara.

Odbornici na račun porodice

POREZ se plaća na razliku, kada se od ukupne zarade oduzme neoporezivi iznos koji iznosi oko 2,9 miliona dinara.

Osnovica, odnosno iznos koji se oporezuje, može se dodatno umanjiti dozvoljenim odbicima. Sam obveznik može da obezbedi umanjenje do 40 odsto prosečne godišnje zarade, blizu 400.000 dinara, a za izdržanog člana porodice do najviše 15 odsto godišnje plate, nepunih 150.000 dinara.

Odbici zajedno ne mogu da premašuju polovinu dohotka za oporezivanje.

Godinu pre limit je bio 2,7 miliona dinara. Taj iznos u 2019. premašilo je skoro 28.000 zaposlenih u Srbiji. Među njima je bilo i 15 odsto stranaca. Tokom te godine, najplaćeniji obveznik prijavio je godišnju zaradu od čak 749 miliona dinara. To znači da je mesečno zarađivao oko 530.000 evra.

Kolika je najveća plata u Srbiji bila lane, znaćemo za nekoliko meseci, pošto poreznicima stignu prijave. Zaradom se ne smatra samo čista plata. Poreznici sabiraju primanja od samostalne delatnosti, autorskih i srodnih prava od nepokretnosti, od davanja u zakup pokretnih stvari, oporezivi prihod od sportista i sportskih stručnjaka i prihodi od pružanja ugostiteljskih usluga.

Stanovnici Srbije, ukoliko proveravaju da li ulaze u krug zvaničnih milionera, moraju da obračunaju dohodak koji su ostvarili u domovini, ali i u inostranstvu. Kod nerezidenata računaju se samo primanja ostvarena u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024