NEJEDNAKOST “EKSPLODIRALA” ZBOG KORONE: Pandemija stvara milione siromašnih, a uvećava broj milijardera

Milica Ostojić (RIM - SPECIJALNO ZA NOVOSTI)

19. 10. 2020. u 13:11

Pandemija donosi ogromno siromaštvo ekonomski najosetljivijim stanovnicima planete, po podacima Svetske banke biće ih za 110 do 150 miliona ili više, a na nivou globalne populacije 1,4 odsto. Ovo je zaključak više studija koje su u svetu istraživale uticaj pandemije korone na ekonomiju u svetu, a prenose italijanski mediji.

НЕЈЕДНАКОСТ “ЕКСПЛОДИРАЛА” ЗБОГ КОРОНЕ: Пандемија ствара милионе сиромашних, а увећава број милијардера

Raste broj siromašnih / Foto AP

Prema tim studijama, broj onih koje Italijani zovu "paperoni" (truli bogataši) uvećan je za 27 odsto.

I u normalnim vremenima, piše današnji dnevni list "Il Fato Kuotidijano", novac proizvodi novac, beda proizvodi bedu, ali ova pandemije eksplodira u nejednakosti, tako bogati postaju "drski" milijarderi a siromašni padaju u u još goru bedu i ta spirala siromaštva može da traje više decenija.

Ali zato, nakon martovskog pada vrednosti na berzi, samo do jula meseca ove godine, u svetu je broj milijardera na raznim sektorima od 2.158 skočio na 2.189 a njihovo bogatstvo uvećano za 27,5 posto, samo za četiri meseca od 8.000 milijardi dolara stiglo se do novog rekorda od 10.200 milijardi.

Švajcarska banka "Ubs" iznosi i podatke o razlikama među milijarderima u raznim sektorima: oni koji su "svoju sreću" konstruisali u oblasti tehnologija u zdravstvu premašili su kolege iz oblasti u tradicionalnim sektorima. Od aprila 2019. godine do jula 2020. milijarderi u oblasti industrije uvećali su svoje bogatstvo za 44,4 posto, a oni u oblasti tehnologija za 41,3 posto, u ostalim sektorima "samo" za oko 10 odsto.

Ako se kao osnov uzme 2018. godina pobedili su oni iz oblasti zdravstva, čije je bogatstvo uvećano za 50,3 odsto, za 658,6 milijardi dolara, zahvaljujući zaradi od lekova, dijagnostike i opreme za korona virus.

Na geografskom nivou "fabrike milijardera" ostaju u Aziji i nekim zemljama Pacifika, a milijarderi u Kini su uvećali bogatstvo za jednu petinu. Oni koju su izgubili deo bogatstva jesu 36 milijardera u Evropi i 19 u SAD.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) sprovela je istraživanje o uvećanju nejednakosti među stanovništvom zemalja članica i došla do podataka da se stiglo do maksimalnog broja u nejednakosti u poslednjih pola veka i da jedan odsto najbogatijih stanovnika zarađuje devet puta više od 10 procenata najsiromašnijih, a tokom kovida-19 taj procenat se daleko uvećao i odnosi se na razne sektore. Zaključak je da će biti potrebne decenije da se vrati samo na početak porasta zarade, posebno u zemljama u razvoju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)