ZA TRI DANA PRIJAVA ZBOG MEDA: Kupci se na kvalitet žale inspekciji i Savezu pčelarskih organizacija, očekuju se rezultati za 160 uzoraka

J. Subin

11. 02. 2021. u 11:18

SAVEZ pčelarskih organizacija Srbije je za poslednja tri dana primio više od 500 prijava sumnjivog meda u prodavnicama i sve su ih prosledili Upravi za veterinu. Inače, ispektori su u poslednjoj akciji uzeli 160 uzoraka meda i uskoro se očekuju i rezultati analiza. Među prvima koji su "pali" bili su falsifikatori iz sela Vučak kod Smedereva i firma "Med hani", kao i Poljoprivredno gazdinstvo "Vučenović" iz Sremske Mitrovice.

ЗА ТРИ ДАНА ПРИЈАВА ЗБОГ МЕДА: Купци се на квалитет жале инспекцији и Савезу пчеларских организација, очекују се резултати за 160 узорака

Novosti

- Akcija inspekcije već donosi prve rezultate - istakao je Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS. - U kompaniji "Med hani" iz Vučaka kod Smedereva utvrđeno je značajno prisustvo šećera poreklom od šećerne trske i kukuruza što je dokaz da je reč o falsifikovanom medu. To je utvrđeno superanalizom. Zadovoljni smo brojem prijava, a nastavićemo da ih primamo u kontinuitetu i da ih prosleđujemo Upravi za veterinu. Ministar poljoprivrede najavio je intenzivan rad inspekcija i biće veoma zanimljivih rezultata. U slučaju otkrivanja meda falsifikovanog šećerom ima i dela utaje poreza i enormne zarade. Porez na med je 10 procenata, a na šećer je dosta veći. Cena šećera je 70 dinara, a kada ga plasiraju kroz med to bude zarada od deset puta na šećeru.

Kako su nam rekli u Ministarstvu poljoprivrede, inspekcija je prošle godine, u redovnoj kontroli i po prijavi, uzela ukupno 104 uzorka, od kojih je pet bilo neispravno.

- Uz redovne kontrole idu i akcijske, ali i monitoring - objašnjavaju u resornom ministarstvu. - Akcije se sprovode tokom cele godine. A kada govorimo o redovnim kontrolama, one se rade najviše na osnovu procene rizika i troškove analiza snosi proizvođač. Jedna analiza može da košta i do 30.000 dinara.

Kada se kontroliše med, inpekcije uglavnom "češljaju" velike proizvođače. Tamo gde se uoče problemi, oni su pod strožom lupom nadležnih inspekcijskih službi.

- Prošla godina je bila loša za pčelare i po pravilu posle takvih rezultata pojavljuje se mnogo falsifikovanog meda na tržištu - govori Živadinović.

PROBLEM SA TENDERIMA

NABAVKA meda preko tendera predstavlja veliki problem, smatraju u SPOS. Tu je bitna niska cena, a ne kvalitet, pa pravi pčelari sa dobrim medom nemaju šanse.

- Jedino rešenje bi bilo da se med kontroliše prilikom isporuke po tenderu - ističe Živadinović. - Da se pošalju uzorci na analize kao neka vrsta samokontrole da bi se znalo kakav se med isporučuje vrtićima i školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

PERAAS

11.02.2021. 14:09

Bogu hvala ...obracun sa mafijom na svim poljima !!! mnogi se zale i na nelegalni uvoz krompira ,tako da se hapsenja iz narko-mafije prenesu i na mafiju poljoprivrede...nece seljak da se previse obogati ako mu se proizvod i rad pod vedrim nebom posteno plati

Jaca

22.02.2021. 15:15

Pa mozete valjda da ostavite malo i za nase trziste taj kvalitetni kontrolisani med iako je skup da moze ko hoce da kupi a ne ono sto je dobro prodate drugima a za nas uvezete djubre. Samo pricate a kad treba nesto uraditi onda vas nigde nema.