AVIONSKI MOTORI IZ PAZOVE: Nemačka kompanija MTU Aero Engines AG u martu započinje izgradnju pogona, u prvoj fazi posao će dobiti 400 radnika

Š. Marović

05. 02. 2021. u 10:00

KOMPANIJA za proizvodnju softvera, delova i motora za avione, MTU Aero Engines AG iz Minhena će u drugoj polovini marta početi gradnju fabrike u Novoj Pazovi.

АВИОНСКИ МОТОРИ ИЗ ПАЗОВЕ: Немачка компанија MTU Aero Engines AG у марту започиње изградњу погона, у првој фази посао ће добити 400 радника

Arhiva

Prvi radnici trebalo bi da počnu sa radom u novim pogonima za oko godinu dana od početka gradnje i tada će 400 do 500 njih dobiti ugovore na neodređeno vreme. Kako, za "Novosti", ističe predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, ovo će biti jedna od najvećih investicija poslednjih decenija u Sremu.

- Zemljište na kom će se graditi hale kompanije MTU pripada državi, tako da tu nismo imali nikakvih problema oko eksproprijacije - govori Radinović. - Objekti će biti izgrađeni kod bazena, u blizini raskrasnice Nova - Stara Pazova na 25 hektara. U planu je da radovi počnu za mesec i po dana, a da proizvodnja počne u martu 2022. godine. Izgradnja ovog giganta avio-industrije gotovo će iskoreniti nezaposlenost u našoj opštini, pošto je ona trenutno svega tri odsto. Ovde će biti posla i za stanovnike okolnih mesta koji gravitiraju prema Staroj Pazovi, pre svega za žitelje Pećinaca, Rume, Zemuna, Batajnice i Inđije.

Za namenu otvaranja velike fabrike, država Srbija će nemačkom investitoru pokloniti zemljište vredno 6,25 miliona evra za izgradnju pogona za održavanje i popravku vazduhoplovnih motora i prateće usluge. Investicionim projektom navedeno je ulaganje od 4,8 miliona evra za infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 miliona evra okvirno je rezervisano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, a 50,2 miliona je vrednost planiranog ulaganja u novu opremu.

- Za rad u novim pogonima biće potrebno više od 100 visokokvalifikovanih ljudi, za šta smo već odvojili dva odeljenja u Tehničkoj školi, kako bi mlađi kadar bio adekvatno obučen - ističe Radinović. - Kada projekat bude kompletno završen biće izgrađeno nekoliko hala čija će površina biti od 30.000 do 50.000 metara kvadratnih. Nemci su pažljivo birali lokaciju, a mi smo ponudili najbolje uslove. Krajnji cilj je da bude zaposleno od 1.800 do 2.000 ljudi, što su neverovatne brojke. Za našu opštinu, ali i čitav sremski kraj ovo znači mnogo i tek će se videti benefit otvaranja ovakve fabrike, koja inače posluje u sto zemalja sveta.

Novosti

MTU se obavezao da izgradi objekat, odnosno da investira u osnovna sredstva minimum 100.900.000 evra do kraja 2025. godine.

NOVI PROFILI

TEHNIČKA škola u Staroj Pazovi trenutno ima obrazovne profile u tri područja rada, mašinstvu i obradi, saobraćaju i hemiji, nemetalima i grafičarstvu. U ovoj obrazovnoj ustanovi kažu da je za potrebe fabrike za avio-delove iz Minhena za školsku 2021-2022. godinu planiran upis mešovitog odeljenja trogodišnjih dualnih obrazovnih profila od po 15 učenika za profil bravar-zavarivač i operater obrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!