ZAPLENJENO SEDAM PUTA VIŠE NAFTE: Carinici sprečavaju krijumčare da nanesu milionsku štetu srpskom budžetu

E. B. TALIJAN

19. 01. 2021. u 10:17

KRIJUMČARI nafte na rekama lane su pokušali nelegalno da unesu u našu zemlju sedmostruko veće količine ovog energenta, nego prethodne godine, i da ga preprodaju na crno, što bi im donelo enormnu zaradu, a našem budžetu milionsku štetu.

ЗАПЛЕЊЕНО СЕДАМ ПУТА ВИШЕ НАФТЕ: Цариници спречавају кријумчаре да нанесу милионску штету српском буџету

Foto Uprava carina

Očekivali su da kontrola tokom pandemije neće biti tako rigorozna, ali ove nemare osujetili su im vešti carinci. Oni su sprečili različite pokušaje malverzacije sa 223.000 litara nafte, što je gotovo sedam puta više u odnosu na 2019. godinu, kada je zaplenjeno 34.000 litara dizel goriva. Zahvaljujući ovim odličnim rezultatima, u srpski budžet direktno se slivaju ogromna sredstva od naplaćenih kazni.

Veljko Kondić, šef odseka za kontrolu vodnih puteva ističe da pandemija nije uticala na intenzitet rečnog saobraćaja, ali da su neki pokušali da prokrijumčare veće količine naftnih derivata.

- Na rekama se tranzitni i domaći saobraćaj odvija kao i ranije, uz poštovanje svih preporučenih mera radi suzbijanja pandemije - kaže Kondić za "Novosti". - Međutim, neki su pomislili da je to dobra prilika da se prokrijumčare veće količine naftnih derivata. Mi smo upravo u tom periodu pojačali dubinske kontrole i imali najveće zaplene.

U Upravi carina navode da pored najsavremenije opreme, vrhunski obučeni službenici koriste rečni informacioni sistem (RIS) kojim se prati kretanje brodova na plovnom putu Dunav-Sava-Tisa. Na osnovu prikupljenih podataka formira se baza koja daje mogućnost da se predvidi rizično plovilo ili rejon krijumčarenja. Oni imaju odličnu saradnju sa rečnom policijom, koja je, takođe, odlično opremeljena i brojne akcije zajedno sprovode.

Čitav lanac šverca nafte je dobro organizovan. Posada na brodovima obično ima ovde kupce na crno. Krijumčari na rekama najčešće rade sa malim, brzim čamcima. Približe se brodu, utovare naftu i posle je preprodaju. Šverceri crnog zlata bili su izuzetno aktivni u prvoj polovini prošle godine.

Najveća malverzacija otkrivena je sa pogonskim gorivom u ukupnoj količini od skoro 120.000 litara, na brodu "Sveti Filip i Jakov", koji je plovio pod slovačkom zastavom u vlasništvu domaće kompanije. Polovinom prošle godine carinici su u luci Bogojevo, nakon što je brod ušao u našu zemlju, prvo otkrili manjak u njegovim pogonskim tankovima, jer je nedostajalo više od 67.000 litara nafte koja je zamenjena vodom. Mesec dana kasnije, pri izlasku iz Srbije, u luci Veliko Gradište, utvrđen je višak od 50.000 litara za koji posada nije imala dokaze o poreklu, niti objašnjenje kako se to pogonsko gorivo na volšeban način našlo u brodskim tankovima.

Sve otkrivene slučajeve, kako objašnjavaju u Upravi carina, preuzimaju istražni organi i tužilaštvo, jer se malverzacijama i preprodajom goriva na crnom tržištu nanosi milionska šteta državnom budžetu.

- Zahvaljujući izvanrednim rezultatima carinika, u taj isti budžet direktno se slivaju ogromna sredstva od naplaćenih kazni - navode naši sagovornici. - U sudskom postupku se krijumčarena nafta oduzima, ili ukoliko to nije moguće, naplaćuje se njena protivvrednost. Potom sud donosi rešenje i o naplati kazne, koja može biti u visini jednostruke, pa do desetostruke vrednosti krijumčarene nafte, a na sve to i nadležna carinarnica obračunava i naplaćuje uskraćene uvozne dažbine.

OPREMA

U okviru Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja, postoji tim za kontrolu vodnih puteva koji poseduje pet najsavremenijih čamaca, tri patrolna i dva desantna, opremljena radarskim sistemom i sistemom za osmatranje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja