GUMARI BIJEDNOG OPERATERA: Proizvođači pneumatika u Srbiji traže novi način rešavanja problema otpada

S. B.

23. 10. 2020. u 16:18

GUMARSKA industrija u Srbiji u potrazi je za efikasnijim modelom obračuna, naplate i pre svega korišćenja sredstava prikupljenih od naknade za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada.

ГУМАРИ БИЈЕДНОГ ОПЕРАТЕРА: Произвођачи пнеуматика у Србији траже нови начин решавања проблема отпада

Foto Tanjug

U ovom slučaju reč je o gumama, koje bi se adekvatno zbrinjavale i ponovno koristile, uvereni su proizvođači, ako bi Zakon o upravljanju otpadom dao mogućnost da se osnuje kolektivni operater i za njihovu branšu. U Srbiji se trenutno tako zbrinjava ambalažni otpad.

IZAZOVI

U SRBIJI se godišnje generiše oko 1.000 tona iskorišćenih baterija, a ne postoji sakupljanje te vrste otpada. Ozbiljan problem predstavlja tretman opasnog otpada, pa je rešenje ovih problema izazov koji treba rešiti.

Proizvođači okupljeni u Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije inicijativu za promenu trenutne prakse u tretmanu ovog otpada pokrenuli su početkom godine.

- Proizvođači trenutno plaćaju naknadu koja ide u budžet. Verujemo da je potreban kolektivni operater, neprofitna organizacija koju bi formirali proizvođači - objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja PKS. - Onda bi se naknada uplaćivala njoj. Verujemo da bi tako naknada mogla da bude niža.

VELIKI IGRAČI

GUMARSKA industrija Srbije okuplja vodeće izvoznike. Pridružiće im se "Šandong Linglong" i "Tojo tajers". Uz njih i širenje proizvodnje domaćih proizvođača, ova grana srpske industrije premašiće jedan odsto učešća u ukupnoj svetskoj proizvodnji pneumatika.

Kolektivni operater bi se bavio organizacijom sistema sakupljanja guma i povezivanjem učesnika na tržištu, rešio problem kontrole tretirane gume. Gumari traže model koji bio jeftiniji, jer nekima trenutno naknada u ceni pojedinih proizvoda učestvuje i do šest odsto. Očekuju da postupak bude javan i da se ispoštuju principom cirkularne ekonomije - da se iskorišćenoj gumi da nova namena. Taj sistem treba da bude jednako obavezujući za sve učesnike na tržištu Srbije, a novac prikupljen od ekološke takse trebalo bi da bude korišćen za nove investicije i modernizaciju tehnologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna