RUSKA DUMA RATIFIKOVALA SPORAZUM: Rakiji i siru uskoro otvoren put u EAEU

J. Subin

22. 10. 2020. u 16:47

RUSKA Duma ratifikovala je sporazum o zoni slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i Srbije.

РУСКА ДУМА РАТИФИКОВАЛА СПОРАЗУМ: Ракији и сиру ускоро отворен пут у ЕАЕУ

Foto: Depositphotos

Kada budu i ostale zemlje članice stavile paraf na ovaj dokument, naša zemlja će početi sa bescarinskim izvozom dogovorene kvote za 2.000 tona cigareta, 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog kravljeg sira.

Inače, ovaj sporazum je potpisan u Moskvi pre godinu dana, a u dokumentu se navodi da se liberalizuje međusobna trgovina, u skladu sa odredbama sporazuma i pravila Svetske trgovinske organizacije. Da bi bio validan, treba da ga ratifikuju sve države EAEU. Nadležni u Ministarstvu trgovine, nadaju se da bi to moglo da bude tokom sledeće godine.

- Informacija koja je stigla iz Moskve je izuzetno važna, jer je Srbija to ratifikovala u februaru ove godine i ostalo je da to urade i druge zemlje članice EAEU - ispričala nam je Jagoda Lazarević, pomoćnik ministra trgovine za bilateralnu ekonomsku saradnju. - Najbitnije da je ratifikovala Rusija, jer je ona naš partner i najvaćnija država u ovoj uniji. Verujemo da će ostale zemlje uskoro potpisati, jer se čekalo na Moskvu.

Sadašnji izvoz ide na osnovu postojećeg dogovora sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom. Ali zbog olakšica koje smo dobili, bilo bi dobro da se što pre počne sa primenom, jer će to značiti i bolju mogućnost za srpske izvoznike.

Sporazum podrazumeva i da će sve strane sarađivati i razmenjivati informacije o standardima, tehničkim propisima i nadzoru tržišta. To uključuje akreditaciju, ispitivanje i sertifikaciju. A, sve je važno kako bi se sprečilo pojavljivanje bilo kakvih tehničkih prepreka u trovini. Osim toga, predviđeno je uvođenje elektronskog sistema za pružanje sertifikata o poreklu robe tokom carinjenja.

U 2018. godini izvoz iz Rusije u Srbiju dostigao je milijardu dolara, dok je uvoz iznosio nešto više od milijardu dolara.

DISBALANS

SA Rusijom imamo i veliki disbalans jer iz nje uvozimo cigarete, bez carine, a istovremeno naše domaće cigarete se izvoze uz visoku stopu carinskog opterećenja. To će sada biti promenjeno, a dobro će proći i proizvođači voćnih rakija i vinjaka u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)