HOTELE PLATILI, PA IM ZABRANILI: Sve više građana Srbije pokreće tužbe protiv hotelijera širom Evrope

V. Ilić

23. 09. 2020. u 15:01

ХОТЕЛЕ ПЛАТИЛИ, ПА ИМ ЗАБРАНИЛИ: Све више грађана Србије покреће тужбе против хотелијера широм Европе

Depositphotos

VIŠE desetina prevarenih građana tužiće hotelijere u evropskim prestonicama, pošto im ne vraćaju novac od unapred plaćenog smeštaja, koji su rezervisali pre početka epidemije korona virusa.

Neki od njih, nakon što zbog zatvaranja granica nisu mogli da otputuju u željene destinacije, više puta su pokušavali da stupe u kontakt sa vlasnicima apartmana i soba, ali bezuspešno, pa su rešili da pomoć potraže putem suda i već su angažovali advokate. 

Čačanin R. I. (60) je još u januaru rezervisao i platio apartman u Budimpešti posredstvom “bukinga”, a tamo je trebalo da sa porodicom otputuje u julu. 

- Trebalo je da idemo na koncert grupe Aerosmith koji je u Budimpešti bio zakazan za 23. jul. Čim su karte puštene u prodaju elektronski sam platio i smeštaj i ulaznice. Zbog novonastale epidemiološke situacije koncert je otkazan. Međutim, to nije bio razlog da sa porodicom ne provedem produženi vikend u Mađarskoj, ali ni to u tom periodu nije bilo moguće, pošto su granice bile zatvorene – kazao nam je prevareni Čačanin.  

Odmah nakon saznanja da neće moći da putuje, on se obratio mejlom vlasniku smeštaja, kao i nadležnima na “bukingu”, koji su odmah deo novca koji je pripao njima kao posredniku vratili. Međutim, stanodavac nikada nije odgovorio ni na jedan mejl, niti na telefonske pozive. 

- Ne preostaje mi drugi izbor nego da svoj novac dobijem putem suda – zaključio je R. I. 

Prema našim saznanjima, advokatima širom Srbije poslednjih dana javljaju se ljudi koji su prevareni na isti način kao ojađeni Čačanin. Da naplate svoja potraživanja je, ističu advokati, moguće, ali je taj put, po njihovoj oceni, veoma težak. 

- U svakom od ovih slučajeva je neophodno potražiti pravnu pomoć kod advokata iz određene države, u slučaju Čačanina, recimo, Mađarske. Građani treba da pribave dokaz da su smeštaj platili, naravno, potrebno je da imaju i akt po kom je izlazak ili ulazak u određenu državu bio onemogućen. Nakon davanja punomoćja advokatu, klijent ne mora da odlazi na ročišta u inostranstvo. Mi klijente upućujemo na svoje inostrane kolege koje poznajemo, a građani se o advokatima u inostranstvu mogu informisati i u Advokatskim komorama pograničnih gradova Srbije. Treba naglasiti da je za rešavanje ovakvih sporova nadležan isključivo sud one države u kojoj se nepokretnost nalazi, isto važi i za pravo koje se primenjuje – objasnio je beogradski advokat Nemanja Injac, naglašavajući, da su određene zemlje, poput Grčke donele posebne propise kojima omogućavaju hotelijerima, vlasnicima privatnih kuća i ostalih vrsta smeštaja, da primljeni novac ne moraju da vrate do 2022. godine, ukoliko se do tada usluga smeštaja ne iskoristi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nenad

24.09.2020. 09:22

Treba da tuže naše turističke agencije, od kojih su mnoge sumnjivog profila. Obavezno treba podneti i krivične prijave. Sa stranim hotelijerima račune treba da raščiste agencije, a ne prevareni gradjani!

Srki

25.09.2020. 09:12

@Nenad - Prijatelju, ne možeš nikog da tužiš jer postoji uredba, i kod nas i u EU, da agencije mogu da ponude ili zamensko putovanje ili da novac vrate tek u januaru 2022. godine. Razlika je samo što u EU za uplaćeni novac mora da garantuje država, a kod nas garantuje samo agencija. Ako agencija proglasi stečaj od para nema ništa. Osiguranje kojim su agencije pokrivene (do 400.000 eur) je nedovoljno da pokrije desetine, pa i stotine miliona eura, koliko agencije duguju građanima.

Srki

25.09.2020. 09:04

Samo da podsetim, država Srbija je donela uredbu po kojoj turističke agencije nisu dužne da vrate pare građanima sve do januara 2022. godine. Ovako je omogućeno da naš novac neko vrti bez ikakvih obaveza a onda kad se približi januar 2020. može da proglasi bankrot i para više nema. Navodno, agencije po denešenoj uredbi moraju biti osigurane, ali znajte da je u pitanju cifra do 400.000 EURa. Dakle, nije osiguran vaš aranžman nego agencija. Pomenuta cifra je toliko smešna da ne bi pokrila ni stotinak uplaćenih aranžmana, a u pitanju su desetine miliona eura koje neko duguje građanima. Evropska unija je inače donela sličnu uredbu, ali kod njih garant uplaćenih putovanja mora biti država, pa ako agencija ode pod stečaj država vraća pare. Ali kod nas to nije slučaj i nadam se da nije na pomolu nova velika pljačka građana.