FRIZERI PISALI I PREMIJERKI: Vlasnici salona traže dodatne mere pomoći da bi prebrodili krizu

E. B. TALIJAN

06. 08. 2020. u 12:00

ФРИЗЕРИ ПИСАЛИ И ПРЕМИЈЕРКИ: Власници салона траже додатне мере помоћи да би пребродили кризу

Foto AP

FRIZERI u Srbiji jedva opstaju, promet u salonima je pao za 80 odsto u odnosu na period pre pojave pandemije.

Mere iz paketa državne pomoći koje se odnose na isplatu minimalnih zarada ne mogu da im pomognu da stanu na noge, jer je obim posla dramatično smanjen. Plaćanje poreza i doprinosa za "korona-minimalce" samo je odloženo za narednu godinu, a ne otpisano, što znači da se dugovi gomilaju.

Ovo u razgovoru za "Novosti" kažu predstavnici različitih udruženja frizera. Navode i da svaka peta radnja radi na crno i procenjuju da će veliki saloni nekako pregurati krizu, a da će većina malih morati da stavi katanac.

- Ovo je veliki udarac za nas - kaže predsednik Udruženja frizera i kozmetičara PKS Dragan Živić. - Najviše bi nam značilo otpisivanje plaćanja poreza i doprinosa za period tokom vanrednog stanja kada nismo uopšte radili i umanjivanje dažbina sve dok traje pandemija, što bi se odnosilo ili na poreze i doprinose ili na firmarine, đubrarine... Odlaganje samo produžava agoniju.

On ističe da su isplatom minimalaca svi stavljeni u isti koš, i oni kojima je povećan promet, kao što su, na primer, apoteke i oni koji uopšte nisu radili, što je situacija sa frizerima. O svemu tome je, kako kaže, više puta pisao premijerki, Ministarstvu finansija, kriznim štabovima širom Srbije, PKS.

FARBA NOSI RIZIK

VEĆINA mojih stalnih mušterija kaže da se boji da dođe u salon da se ne bi zarazili - navodi Aleksandar Marković. - One su uplašene i za sopstveno zdravlje i da ne dovedu u opasnost nekog u svom okruženju. Dešavalo se da im odnesem boju na kućnu adresu da se same ofarbaju, kako ne bi kupile nešto pogrešno, da se ne upropaste.

Potpredsednik Saveza frizera Srbije Aleksandar Marković navodi da su PKS uputili predlog da im se makar deo troškova umanji, tako što bi se uveo moratorijum na plaćanje eko-takse dok ne prođe situacija izazvana pandemijom.

- Tražili smo i da nas oslobode obaveze izrade Plana primene mera za sprečavanje širenja kovida 19 - kaže Marković. - Svi se pridržavamo propisanih mera i vodimo računa, pre svega zbog svog zdravlja i zdravlja naših porodica, a država neka kontroliše higijenske i zdravstvene uslove.

Troškovi za eko-taksu i Plan iznose oko 16.000 dinara. Marković, takođe, ističe da je problem što frizeri nemaju odakle da plate sve dažbine koje imaju na mesečnom nivou, jer je promet opao za 80 odsto.

Naši sagovornici objašnjavaju da je nakon ukidanja vanrednog stanja posao dobro krenuo, ali da u junu već pada promet, a od početka jula je drastično smanjena potražanja za njihovim uslugama. Glavni razlog je što su građani uplašeni, jer se, kako navode, stalno govori da su saloni mesta gde postoji visok rizik zaražavanja.

DECENIJU ČEKAJU ZAKON

OVAJ zanat već godinama prati i niz drugih problema, kao što su neophodnost uvođenja minimalnih cena usluga, ali i licenciranje i kategorijazacija salona kako bi se uveo red u ovoj oblasti. Naši sagovornici apeluju na što hitnije donošenje Zakona o zanatlijama, koji bi sve to trebalo da propiše, a na koji se čeka čitavu deceniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

bg

07.08.2020. 13:21

Posao je stao samo kod onih koji su i do sada bili losi frizeri. A o fiskalnim racunima da i ne govorimo , niko ama bas niko ih ne izdaje nego tek na kraju dana otkucaju 5-6 .

Miki

03.09.2020. 11:50

Svi vi koji drzite kafice kafane. Frizerske radnje najpametnije da zatvorite i odjavite radnje jer u ovim uslovima niticete da zaradite niti cete imati musterije kao pre korone ove mere je vrlo tesko postovati samo mozete da napravite troskove da drzava trazi porez koji nemate odakle da platite i da vas kazne pola miliona za nepostovanje meramasovno svi zatvorote jer nemoguce je raditi sa ovim merama.