KOLIKO ĆE IZNOSITI MINIMALAC NAREDNE GODINE? Pregovori bi mogli da počnu polovinom meseca

Tanjug

05. 08. 2020. u 17:29

PREGOVORI socijalnih partnera o visini minimalne cene rada u sledećoj godini mogli bi da počnu polovinom meseca, kažu za Tanjug predstavnici sindikata.

КОЛИКО ЋЕ ИЗНОСИТИ МИНИМАЛАЦ НАРЕДНЕ ГОДИНЕ? Преговори би могли да почну половином месеца

Ilustracija / Novosti

Oni ostaju pri stavu da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošackom korpom, dok je svega 15 odsto poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju Unije poslodavaca Srbije, spremno da prihvati povećanje.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković kaže za Tanjug da bi prvi sastanak u vezi minimalne cene rada u 2021. mogao da bude održan polovinom avgusta i da u tom sindikatu pripremaju predlog ali da su generalnog stava da minimalac treba da prati minimalnu potrošačku korpu ili da bude bar približnog iznosa imajući u vidu okolnosti.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe.

Potpredsednik SSSS Duško Vuković, ističe da taj sindikat ostaje pri stavu da treba da se izjednači minimalna cena rada sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara.

"Sa tim predlogom ćemo nastupiti u ovogodišnjim pregovorima, iako neće biti lako usaglasiti očekivanja", rekao je Vuković Tanjugu i dodaje da bi i Vlada Srbije kao partner u dijalogu trebalo da izađe sa svojim stavom o visini cene rada, a ne samo sindikati i poslodavci.

Istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da se čak 85 odsto privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15 posto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Unija je istraživanje sprovela prošle nedelje, a takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatlijvo.

Ta razllika je kako objašnjavaju rezultat pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti.

Kratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika, navode.

U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 radnika i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

Konačna odluka o ceni rada u idućoj godini trebalo bi da bude doneta do polovine septembra.

Od 1. januara ove godine cena rada u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, što je za 11, 1 odsto više nego što je minimalac iznosio u 2019. godini (27.022 dinara).

Procenjuje se da oko 350.000 radnika u Srbiji na minimalcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest