I MAĐARI GRADE BRZU PRUGU: Od Beograda do Budimpešte za četiri sata

Z. Radović

14. 07. 2020. u 18:27

REKONSTRUKCIJA mađarske deonice brze pruge Budimpešta-Beograd počela je u ponedeljak. Ministar inovacija i tehnologije Mađarske Laslo Palkovič rekao je kompanijama zaduženim za izgradnju da pripreme za projekat teku prema planu i da se očekuje da će rekonstrukcija biti završena do 2025. godine.

И МАЂАРИ ГРАДЕ БРЗУ ПРУГУ: Од Београда до Будимпеште за четири сата

Foto Tanjug

- Rekonstrukcija ove železničke linije će omogućiti Mađarskoj da postane deo najbrže rute za robu koja se prevozi između Grčke i zapadne Evrope - rekao je Palkovič. - Istovremeno će se putovanje od Budimpešte do Beograda smanjiti za polovinu. Trenutno se na toj relaciji putuje oko osam sati, a posle obnove će se putovati upola kraće.

U rekonstrukciji pruge učestvuju kineska kompanija Tiejiuju Engineering and Construction.

Dužina brze pruge kroz Srbiju je 178,7 kilometara. Na teritoriji Srbije je u toku izgradnja brze pruge na dve deonice, od Beograda do Stare Pazove, koju grade kineske kompanije, kao i na trasi od Stare Pazove do Novog Sada koju grade Rusi. Ove dve deonice trebalo bi da budu završene do kraja 2021. godine, dok je početak izgradnje na delu ka Subotici odložen zbog virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode