MINISTAR MALI U JUTARNJEM DNEVNIKU: Detalji o novoj pomoći od 100 evra za mlade

Novosti online

10. 02. 2022. u 08:12

MINISTAR finansija Siniša Mali gostuje u Jutarnjem dnevniku RTS-a, gde će govoriti o isplati pomoći od 20.000 dinara za penzionere.

МИНИСТАР МАЛИ У ЈУТАРЊЕМ ДНЕВНИКУ: Детаљи о новој помоћи од 100 евра за младе

Foto: Printscreen/RTS

- Kada pogledate i sagledate pomoć od 20.000 dinara i uvećane penzije od 5,5 odsto, to vam dovoljno govori o brizi koju posvećujemo našim najstarijim sugrađanima. Danas će svi dobiti pomoć, i mi još jedanput pokazujemo koliko brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija, i snagu naših javnih finansija - rekao je Mali.

On kaže da je Srbija održala makroekonomsku stabilnost, i da je nivo našeg javnog duga na 51 odsto BDP-a, ispod nivoa Mastrihta.

- I prošle nedelje smo isplatili pomoć od 100 evra za mlade. Uključujući i sve novčane pomoći koje smo isplatili prošle godine pokazuju koliko je zdrava naša ekonomija. Reforme koje je sproveo predsednik Vučić obezbedile su da imamo rezerve novca za sve ove projekte - kaže ministar finansija.

Siniša Mali kaže da imamo najveću stopu rasta, od 6,4 odsto, i još jednom je podsetio na nizak nivo javnog duga.

- Mnogo smo se pokazali otpornijim i snalažljivijim. Da ne govorim o tome da smo nabavljali sve vakcine među prvima, izgradili bolnice i pomagali građane. Sve to pokazuje jednu drugačiju Srbiju - jaku, stabilnu i snažnu - rekao je ministar.

On ističe da se država Srbija odgovorno ponaša ekonomski još od 2014. godine.

- Ostavljena nam je zemlja pred bankrotom. Podsećam, 2014. godine smo imali na računu 8,5 milijardi dinara. Nismo imali ni za plate i penzije, to je bio bankrot praktično. Danas imamo 160 milijardi! To pokazuje rezultate jedne razumne politike, i nema nikakve veze sa izborima - kaže Mali.

Nova pomoć od 100 evra za mlade

On dodaje da će se danas pred Vladom naći zakon o isplati pomoći od 100 evra za mlade.

- Mladi koji se nisu prijavili prethodni put za 100 evra, bilo da nisu želeli ili da nisu tada imali pravo, a sada ispunjavaju uslove, moći će da se prijave od 16. do 31. maja. Oni kojima je u februaru isplaćena pomoć od 100 evra neće morati ponovo da se prijavljuju. Isplata će trajati 1, 2. i 3. juna - rekao je ministar.

Mali je, povodom posete Kini, rekao da je svaki sporazum o spoljnoj trgovini izuzetno značajan.

- Podsećam, mi imamo sporazum o slobodnoj trgovini i sa EU, i sa Ceftom, i sa Evroazijskom unijom. To nije ništa novo za našu Srbiju. Kada je Kina u pitanju, sedmi put se Vučić video sa kineskim predsednikom. Kineski predsednik Vučića oslovljava nekoliko puta rečima "stari prijatelju". Svi žele da imaju dobre odnose sa Kinom. Koliko bi to mnogo značilo za naše vinare i poljoprivredne proizvođače. Protekcionizam nikome ništa dobro nije doneo. Hoćemo da otvorimo za nas tržište od više od milijardu ljudi - kaže on.

Ministar dodaje da nas čekaju teški pregovori oko tog sporazuma, ali da će to mnogostruko povećati naš izvoz.

- U poslednjih 10 godina naš izvoz se povećao za 152 puta. Znate li koliko to znači za našu zemlju - zaključio je ministar Siniša Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)