SKOK CENA STANOVA DO 30 ODSTO: Čak 80 odsto stanova se kupuje gotovinom

B. Ca.

01. 12. 2021. u 15:49

TRŽIŠTE nekretnina u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi nije pogođeno pandemijom. Komercijalni zakupi su ostali stabilni, a cene stanova su porasle za čak 20 do 30 odsto.

СКОК ЦЕНА СТАНОВА ДО 30 ОДСТО:  Чак 80 одсто станова се купује готовином

Kvadratni metar nekretnine u prvoj zoni 2020. prodavao se za oko 200.000 dinara, Foto N. Skenderija

Procenjuje se da će u narednih pet godina stagnirati. Klimatske promene nameću nove izazove za sektor nekretnina i šansu da se istaknu ispred konkurencije.

Ovo su samo neki od zaključaka učesnika međunarodne konferencije o nekretninama u Jugoistočnoj Evropi "Balkan Properti Forum 2021", koju su po treći put u Beogradu organizovali Properti Forum i Kraljevski institut ovlašćenih procenitelja.

Prema rečima predsednice Nacionalnog udruženja procenitelja Srbije Danijele Ilić čak 80 odsto stanova se kupuje gotovinom, tako da će cenu sigurno diktirati inflacija, porast cene gradnje, građevinskog materijala i nedostatak radne snage na gradilištima.

Forum je posebnu pažnju posvetio uticaju klimatskih promenama na tržište nekretnina Jugoistočne Evrope u 2022. godine i izazovima koje donosi sprovođene Zelene agende EU. Tržište nekretnina će mnogo više ceniti zgrade otporne na toplotu i vodoefikasne, kao i "hladna" naselja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)