DANSKA KUPUJE ZELENU STRUJU EPS: Potpisan ugovor sa ambasadorkom Šajn

E.B.T.

24. 09. 2021. u 20:41

ELEKTROPRIVREDA Srbije prodavaće ambasadi Danske u Beogradu zelenu energiju. Ugovor je potpisan danas, a direktor za proizvodnju u EPS-u, Savo Bezmarević, istakao je da su u poslednja tri meseca ugovorili prodaju 150 miliona kilovat-sati više nego u prvoj polovini godine.

ДАНСКА КУПУЈЕ ЗЕЛЕНУ СТРУЈУ ЕПС: Потписан уговор са амбасадорком Шајн

Foto: D.N.

Paket zelene struje "ZelEPS" namenjen je, kako navodi, komercijalnim kupcima, a odziv je veoma dobar.

- Za dve i po godine, koliko postoji ta ponuda, ugovorena je prodaja zelene energije sa garancijom porekla sa 70 kupaca, i to u pandemijskim uslovima - istakao je Bezmarević. - Lane je prodato 10 puta više te energije nego u 2019. godini. Trenutno je ugovoreno oko 650 miliona kilovat-sati.

Svaki kilovat-sat iz paketa "ZelEPS" proizveden u hidroelektranama EPS, kako navodi, ima garanciju porekla. Taj sistem uređen je na evropskom nivou i garancija izdata u Srbiji važi u drugim zemljama i u Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, EPS ima 15 hidroelektrana, snage 3.015 megavata, u kojima se godišnje proizvede oko 10,5 milijardi kilovat-sati čiste energije. On ističe da je namera da se poveća proizvodnja struje iz obnovljivih izvora.

Danska ambasadorka u Beogradu, Suzan Šajn, istakla je da u Srbiji ima nekoliko odličnih primera zelene tranzicije.

- Srećna sam što smo se pridružili ovom zelenom talasu u Beogradu i drago mi je što Srbija ide u tom pravcu - rekla je ambasadrorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN VOLONTERA: Moć kolektivne akcije