AGENCIJE U STEČAJU, ŠTA ĆE BITI SA ARANŽMANIMA? Evo da li će putnici moći da povrate novac od osiguravajuće kuće

S. B. - J. Su.

25. 06. 2021. u 10:15

I DOK putovanja sa agencijom "Mouzenidis travel" "vise o koncu", u Beogradu su još dve turističke agencije zatvorila svoja vrata - "Aleksandrija travel" i "Diskaveri holidejs -Tedi".

АГЕНЦИЈЕ У СТЕЧАЈУ, ШТА ЋЕ БИТИ СА АРАНЖМАНИМА? Ево да ли ће путници моћи да поврате новац од осигуравајуће куће

Foto Z. Jovanović

Turisti koji imaju uplaćene aranžmane, novac će moći da povrate, najverovatnije, samo preko osiguravajuće kuće. Kako "Novosti" saznaju, u slučaju prve Milenijum osiguranju je stiglo 59 zahteva za obeštećenje, dok se na istu adresu javilo deset putnika druge agencije. Da li će se naplatiti iz polise, zavisi i od toga da li je putovanje sklopljeno tokom njenog trajanja.


Turistička inspekcija je po prijavi putnika obavila vanredni inspekcijski nadzor u agenciji "Aleksandrija travel". Doneto je rešenje o privremenoj zabrani obavljanja poslova organizacije putovanja. Podnet je i predlog za oduzimanje licence.

- Zbog nepravilnosti podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu - rekli su nam u turističkoj inspekciji.

PROVERAVAJU SE UGOVORI
TURISTIČKA

Agencija "Aleksandrija travel" bila je osigurana od odgovornosti za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku, po polisi koja je zaključena prošle godine, za period od 1. januara 2020 do 30. septembra 2020, na sumu osiguranja od 250.000 evra - saznali smo u "Milenijum osiguranju". - Turistička agencija "Diskaveri holidejs - Tedi" bila je osigurana od odgovornosti za slučaj insolventnosti i odgovornosti za slučaj štete nanete putniku, za period od 1. januara 2020. do 30. septembra 2020. na sumu osiguranja od 200.000 evra. Potrebno je proveriti da li su sklopljeni ugovori o putovanju zaključeni za vreme trajanja polise, kao i da li postoje određeni elementi krivične odgovornosti vlasnika turističke agencije.

- Takođe, konstatovana je insolventnost privrednog društva, a sve je dostavljeno "Milenijum osiguranju". To će biti osnov za aktiviranje garancije putovanja.


Na zahtev direktora turističke agencije "Diskaveri Holidejs - Tedi", inspekcija je, takođe, utvrdila insolventnost. I ovaj slučaj je predat "Milenijum osiguranju". Uz podnetu prekršajnu prijavu traži se i oduzimanje licence.


Putnicima koji su zbog stečaja turističkih agencija ostali bez uplaćenih aranžmana, šteta će biti nadoknađena. To će biti kroz polise osiguranja ili bankarskih garancija, kazala je Tatjana Matić, ministar turizma.


- Sve turističke agencije, koje imaju licencu su osigurane i to putnicima garantuje da će im sredstva koja su uplatili biti vraćena - istakla je Matićeva.

- Putnici u ovim slučajevima mogu da se obrate turističkoj inspekciji. Kada je reč o stečajevima agencija, tu postojanje licence daje sigurnost putnicima da će biti obeštećeni.


Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije ovo je tek početak njihovog propadanja.
- Bilo je očekivano da se to desi, jer su agencije u problemu posle godinu i po dana nerada - smatra Seničić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna