DOKUMENT ZA LAKŠE PUTOVANJE: Od danas dostupan digitalni zeleni sertifikat

Tanjug

12. 05. 2021. u 10:21

OD danas svi građani Republike Srbije mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovid-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

ДОКУМЕНТ ЗА ЛАКШЕ ПУТОВАЊЕ: Од данас доступан дигитални зелени сертификат

Foto: Tanjug

- Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, Antigenskog i Serološog testa -  izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava, saopštila je ta vladina Kancelarija.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava je dostupno na sajtu .

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i Antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ferenc Muci

17.05.2021. 13:48

Zalosno je sta jako mali broj gradjana zna da registruje na portal. Pitali smo i agencije da li bi uradili kazu da ni njima nije uspelo da registruju. Ne moze se staviti sliku licne karte u rubriku. Steta je sto i nama ne daju u ruku kartu kao u drugim zemljama. Mucimo se danima da registrujemo i na kraju opet imamo samo papir u ruci.