POPRAVIO SE I NOVI PAZAR: Imunizacija napreduje, do sada dato 2,17 miliona prve i 1,66 miliona druge doze

B. R. - N. K.

11. 05. 2021. u 22:34

TRI grada u Srbiji su nadomak pobede u prvoj rundi - da dostignu 50 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva. To su Niš, Beograd i Užice, koji su prešli 45 odsto pelcovanih.

ПОПРАВИО СЕ И НОВИ ПАЗАР: Имунизација напредује, до сада дато 2,17 милиона прве и 1,66 милиона друге дозе

Vakcinalni punkt u Novom Pazaru / Foto N. Kočović

Direktor kancelarije za informacione tehnologije i e-upravu Mihailo Jovanović kaže da pojačana aktivnost na masovnoj imunizaciji daje rezultate.

- Trenutno imamo 1,38 miliona onih koji su potpuno imunizovani - kaže Jovanović. - Ukupno je dato 2,17 miliona prvih doza i 1,66 miliona drugih. U Beogradu već ima 500.000 revakcinisanih građana.

Vakcinacija se obavlja na 225 punktova, a za nekoliko dana u šest tržnih centara rukav je zavrnulo 6.000 građana. Najmanje vakcinisanih je u Tutinu, Novom Pazaru i Žagubici, ispod 20 odsto punoletnih, ali i tu se situacija popravlja. Poslednjih nedelju dana broj vakcinisanih u Novom Pazaru i Tutinu znatno je povećan. Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, prvu dozu primilo je skoro 13.200 građana, dok ih je revakcinisano 10.500.

- U poslednjih nekoliko dana primetan je porast broja osoba koje vakcinišemo za oko 50 odsto. Sada vakcinišemo oko 150 osoba dnevno, dok se ranije ta brojka kretala oko 100 ili manje - poručuje direktor te ustanove Šefadil Spahić.

Interesovanje raste i u Tutinu, gde je bar jednu dozu primilo 3.100 meštana.

- Ohrabruje činjenica da poslednjih dana vakcinišemo po 20-30 osoba dnevno, a u danima u kojima imamo "Fajzerovu" vakcinu ih je više od 50. To je znatno povećanje, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da smo imali situacije da i po nekoliko dana niko ne dođe da primi vakcinu - priča epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu Mithat Eminović.

Porast interesovanja za imunizaciju poklopio se sa najavom da će država svim građanima koji se vakcinišu do kraja maja isplatiti po 3.000 dinara.

- Verovatno je i to uticalo, ali nije jedini razlog. Verujem da je motiv za to i što su negativan PCR test ili primljena vakcina uslov za ulazak u veliki broj zemalja - dodaje Eminović.

POSLEDICE MINULIH PRAZNIKA

NOVI skok broja zaraženih mogao bi da bude posledica opuštanja za prvomajske praznike i Uskrs, jer sada ulazimo u period isteka inkubacije od sedam do 14 dana. Za 24 sata na 13.089 testiranih bilo je 1.125 pozitivnih, preminulo je 18 obolelih, a na respiratorima je 115 pacijenata. Broj potvrđenih slučajeva u Beogradu je u utorak skočio na 229. Sledeći su Novi Sad sa 47, Niš sa 44, Jagodina sa 42 i Kragujevac sa 40 pozitivnih za dan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost