KAKO DA ZAŠTITIMO DECU OD KORONE? Doktorka Ostojić otkrila jedino rešenje

Novosti online

20. 04. 2021. u 17:27

PEDIJATAR-pulmolog dr Olivera Ostojić, načelnica dečije klinike u KBC "Dragiša Mišović" objasnila je da je vakcinacija jedino rešenje kako bismo zaštitili decu i smanjili procenat zaražavanja kod njih.

КАКО ДА ЗАШТИТИМО ДЕЦУ ОД КОРОНЕ? Докторка Остојић открила једино решење

Foto: Printskrin

- Ovaj virus je nepredvidiv, iz dana u dan saznajemo nešto novo o njemu i svaki put nas iznenadi. Nažalost, beba koja je preminula je bila izuzetak, imala je "citotinsku oluju" i nije uspela da se izbori sa virusom - počela je dr Ostojić.

Ona ističe da ginekološka udruženja posle istraživanja o efikasnosti vakcina kod trudnica preporučuju trudnicama da se vakcinišu.

- Preko 90.000 trudnica se vakcinisalo i nisu imale nijednu neželjenu reakciju nakon vakcine. To su ozbiljna i obimna naučna istraživanja koja ja podržavam, preporuka je za njih da se vakcinišu - naglasila je dr Ostojić i dodala:

- Što se tiče vakcinacije dece, to ćemo da sačekamo. Moderna i Fajzer su već počeli istraživanja o vakcini za decu stariju od 12 godina. Pedijatrijski stav je da je vakcina dobrobit koja je iskorenila ozbiljne bolesti. Za sada je bitno vakcinisati mlade ljude od 18 i više godina, jer se pokazalo da korona i kod njih izaziva teže kliničke slike. Masova imunizacija populacije će smanjiti cirkulaciju virusa, kada pređemo više od 70 odsto vakcinisanih, virus će se umoriti, neće moći da opstane, možda ostane samo kao prehlada, ali to će naknadna istraživanja pokazati - istakla je dr Ostojić.

Apelovala je na sve ljude da se okrenu masovnoj imunizaciji jer će to smanjiti procenat zaražavanja kod dece i da treba da poštujemo sve mere, jer tako blokiramo virus i on nema gde.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu