ZAJEDNO U LJUBAVI I SMRTI: Posle čuvenog muzičara Maksuta Maksutovića, preminula i njegova supruga Hajrike

D. ALIHODžIĆ

06. 04. 2021. u 09:44

KORONA je zavila u crno porodicu Maksutović iz Niša.

ЗАЈЕДНО  У ЉУБАВИ И СМРТИ: После чувеног музичара Максута Максутовића, преминула и његова супруга Хајрике

Foto Privatna arhiva

Porodica i muzička javnost nisu se oporavili od šoka zbog odlaska cenjenog muzičara i kompozitora Maksuta Maksutovića (75) kad je stigla strašna vest iz kovid-centra niškog UKC da je preminula i njegova životna saputnica i velika podrška Hajrike (78). Za nepunih 10 dana, za velikim Maksutom, praunukom čuvene Koštane, junakinje romana Bore Stankovića, pošla je i žena sa kojom je živeo više od pet decenija.

- Nisu mogli jedno bez drugog. Bili su roditelji za primer i ne postoji nijedno sećanje na njih koje nije ispunjeno ljubavlju i podrškom. Otac je bio posvećen porodici i muzici, a majka je bila njegova verna podrška. Zajedno su čitav život, mnogo su se voleli. Teško je izgubiti oba roditelja za 10 dana, a još teže je bratu i meni što se nismo oprostili od njih, jednostavno verovali smo da će pobediti koronu - priča ćerka Ramona, nastavnica muzike koja živi u Londonu.

PRIJATELj Nebojša Saitović ne krije tugu, Foto D. Alihodžić

Ramonin brat Saša je završio medicinu i živi i radi u Cirihu. Maksutovići imaju unuke Enju (13) i Kaju (10) koje žive u Cirihu. Nasledile su muzički talenat koji prati njihovu porodicu, pogotovo starija unuka koja pokazuje izuzetnu muzikalnost. U porodici Maksutović cenilo se obrazovanje jer je i sam Maksut završio Muzičku akademiju u Skoplju, u klasi čuvenog profesora trube Alojza Strnada. Osim trube, svirao je i klavir i harmoniku. Član Niškog simfonijskog orkestra bio je do 2000. godine kada odlazi u invalidsku penziju.

- Profesor Maksut bio je čovek koji je označio ne samo srpsku muziku nego i svetsku muziku.

ORKESTAR 100 TRUBA I DžEZ

MAKSUT Maksutović je učestvovao u formiranju jedinstvenog Orkestra "Sto truba" po ugledu na mađarski nacionalni orkestar "Sto violina". Ova srpska trubačka elita imala je prvi nastup 19. oktobra 2009. povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Ostaće upamćen i kao veliki saradnik Sabora u Guči, jer je pripremao orkestre za to veliko takmičenje.

- U duši je bio džezer i kada se vraćao sa svirki opuštao se uz Luja Amstronga pa smo i mi pored njega zavoleli taj muzički žanr - kaže ćerka Ramona.

Živeo je za muziku i dao je sve muzici - neutešan je njegov prijatelj, poznati muzičar Nebojša Saitović, poznat kao Neša Saita.

Saitović upravo Maksutu duguje svoje muzičke početke.

- Maksut je bio izvrstan pedagog i s ponosom mogu da kažem da je moj muzički otac. Za Srbiju i mene ovo je veliki gubitak. Bili smo nerazdvojni i otkad je umro, izgubio sam glas. Prvo Maksa, a sad i njegova Rada, kako ju je zvao. Sve se desilo prebrzo i iznenada - veli Saita i dodaje da su "Maksutovići imali zdrav i domaćinski brak".

Otkriva nam da je njegov otac Rama pomogao Maksutu kada se iz Vranjske Banje doselio u Niš.

- Moj otac je radio kao konobar u hotelu "Park" i tu je Maksut počeo svoju karijeru. Sve što je usledilo bilo je plod njegovog talenta i rada, a mnogo je postigao. Radio je muziku za strane i domaće filmove "Zona Zamfirova" i "Pljačka Trećeg rajha", svirao je diplomatama, svetskim političarima među kojima je Medvedev, ali i zvezdama kao što su Hulio Iglesijas, Ričard Barton, Natali Vud, Sofija Loren - setno priča Saita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri