RUSKA VAKCINA SPREČAVA KORONU: Retki slučajevi kovid-19 kod vakcinisanih Sputnjikom V

Tanjug

26. 03. 2021. u 15:50

SLUČAJEVI zaraze korona virusom nakon vakcinacije ruskom vakcinom Sputnjik Ve vrlo su retki, izvestila je danas ruska novinska agencija Tass pozivajući se na izjave naučnika koji stoje iza te vakcine.

РУСКА ВАКЦИНА СПРЕЧАВА КОРОНУ: Ретки случајеви ковид-19 код вакцинисаних Спутњиком В

Foto N. Karlić

"U procesu monitoringa nakon vakcinacije identifikujemo retke slučajeve infekcija korona virusom među ljudima koji su vakcinisani samo jednom dozom i izolovane slučajeve među onima vakcinisanim sa obe doze, kod kojih još uvek prošao period od 21 dan od stvaranja imuniteta", izjavio je šef ruskog Istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Ginzburg.

Prema njegovim rečima, jedna osoba se smatra vakcinisanom i zaštićenom protiv kovida-19 tek pošto prođu tri nedelje od dobijanja druge doze vakcine.

"Naše istraživanje pokazuje da se imunitet brže formira među mladima, dok kod starijih, posebno onih preko 60 godina, može potrajati i duže", naveo je istraživač.

Pozvao je sve vakcinisane protiv kovida-19 da se pridržavaju individualnih zaštitnih mera i da nastave da nose maske, peru ruke, održavaju socijalnu distancu, posebno u periodu između prve i druge doza i u roku od tri nedelje nakon dobijanja druge doze.

"To će pomoći telu da formira stabilnu zaštitu od virusa, koja doseže gotovo 92 odsto. To je posebno važno za ljude starije od 60 godina, jer su oni, kao što vidimo u praksi, u opasnosti da imaju ozbiljne simptome bolesti i komplikacije", zaključio je Ginzburg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna